Frank Elshof  (links) en Ad den Boer hopen dat vele liefhebbers dit weekend komen genieten van de combinatie van wetenschap en muziek.
Frank Elshof (links) en Ad den Boer hopen dat vele liefhebbers dit weekend komen genieten van de combinatie van wetenschap en muziek. Foto:

Muziek en wetenschap gaan hand in hand tijdens huiskamerconcerten aan Oude Delft

DELFT – Stichting Delft In-Ovatie organiseert zondag 8 oktober een serie huiskamerconcerten met wetenschappelijke lezingen. Het muzikale evenement is om meerdere redenen bijzonder.

En dat is precies waarom de vier mannen achter deze stichting dit doen. "Delft verdient dit", zegt Frank Elshof over wat hem drijft om dit te organiseren. "Delft heeft geen concertzalen, alleen de Oude en Nieuwe kerk." Op gebied van klassieke muziek wordt in Delft niet bijzonder veel georganiseerd. Dit gat vullen de mannen achter Delft In-Ovatie graag op. Hoe? Door op één middag op veertien verschillende locaties aan de Oude Delft wetenschap en muziek te combineren. Publiek kan een passe-partout kopen en hiervoor naar drie verschillende voorstellingen, die om 14.00 uur, om 15.00 uur en om 16.00 uur plaatsvinden.
Die voorstellingen beginnen met een lezing, gevolgd door bijpassende klassieke muziek. Deze wordt uitgevoerd door voornamelijk studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, studenten van Codart uit Rotterdam en leerlingen van het Haags Muzieklyceum. De variatie is groot, benadrukt Elshof. "Van klassiek tot jazz en van experimenteel tot een bigband. Heel divers."
Uitgangspunt van de muziek is de lezing. "Die lezingen gaan over de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap, zoals robotica", weet Ad den Boer, één van de vier organisatoren. De lezingen worden gegeven door wetenschappers van de TU Delft en het Institute for Watereducation (IHE). Zij vertellen gedurende 15 minuten op informele wijze over hun onderzoek.
Het feit dat dit alles plaatsvindt op locaties en in huiskamers waar je anders nooit komt, maakt het nog eens extra bijzonder. "Uniek om hier eens binnen te morgen kijken", zegt Elshof. Wanneer het event wat hen betreft geslaagd is? "Als de bezoekers na afloop weer gelukkig huiswaarts keren en ze zowel de lezing als de muziek mooi vonden", zegt Elshof. "Hopelijk wordt het een mooi slot van het Weekend van de Wetenschap", voegt Den Boer eraan toe.
Een passe-partout kost 15 euro. Studenten, CJP- en Delft-pashouders betalen 10 euro. Kinderen tot 13 jaar betalen 5 euro. Een passe-partout kan vooraf worden besteld via de website www.delftinnovatie.nl, maar ook op de dag zelf worden aangeschaft in Het Meisjeshuis, net als alle andere locaties gevestigd aan de Oude Delft.