Kinderen kunnen tijdens Night at the Museum for Kids volop griezelen en genieten van vele workshops en activiteiten. (foto: Robert van Nimwegen)
Kinderen kunnen tijdens Night at the Museum for Kids volop griezelen en genieten van vele workshops en activiteiten. (foto: Robert van Nimwegen) Foto: Robert van Nimwegen

Geen Museumnacht, maar gelukkig is er Night at the Museum for Kids

DELFT – Voor grote mensen is er dit jaar geen Museumnacht. Dus had de organisatie van het event dit jaar alle tijd om zich helemaal op iets nieuws te storten: Night at the Museum for Kids.

René Jacobs en Nina Voets zijn al jaren de vertrouwde gezichten achter de Museumnacht Delft. Dat combineerden ze meestal – op dezelfde dag – met een museumnacht voor kinderen. Dat was leuk. Maar nu het hele evenement op kinderen is afgestemd, wordt het grootser dan ooit. Thema is griezelen. "Dat slaat hartstikke goed aan", zegt René Jacobs. "De reacties op sociale media zijn overweldigend. Ontzettend leuk dat er nu al zoveel enthousiasme is."
De Night at the Museum for Kids speelt zich voornamelijk op en rond het Agathaplein af. "Op allerlei locaties die van zichzelf al griezelig zijn", zegt Nina Voets. "Zoals de middeleeuwse Stadsgevangenis Het Steen, waar Balthasar Gerards en vele anderen zijn gemarteld. Of Paul Tetar van Elven aan de Koornmarkt. Dit museum verandert die avond in een spookhuis. Bezoekers mogen zelfs op de zolder kijken. Als ze durven…"
Kinderen komen verder vooral zelf in actie. Het bomvolle programma omvat workshops, disco, cultuurbingo, spookhuis, foodtrucks, muziek en een griezelbioscoop. Speurtochten, schimmenspellen, verhalen vertellers en kunst zal eenieders hartslag tot ongekende hoogte opjagen. Daarmee is Night at the Museum for Kids een uniek evenement. "Je hebt in onze regio nauwelijks grote culturele evenementen voor kinderen", weet René Jacobs. "Terwijl ik het zelf altijd fijn vind om, als ik met m'n kinderen op stap ga, nog een graantje cultuur mee te kunnen meepikken."
"Het wordt hartstikke leuk", weet Nina Voets zeker. "En ik las vanmorgen nog dat griezelen gezond is." En waarom er dit jaar geen Museumnacht Delft is? "Omdat we naar een nieuw soort evenement toe willen. Een evenement waarin meer ruimte is voor wetenschap en techniek. Om hier even goed de tijd voor te nemen, hebben de Museumnacht Delft even een jaartje uitgesteld", legt Nina Voets uit. En wellicht gaat er nog meer veranderen. "Want als deze Night at the Museum for Kids een succes is, overwegen we om de twee evenementen voortaan altijd helemaal los van elkaar en op andere dagen te organiseren."
Night at the Museum voor Kids is van 16.00 uur tot 22.00 uur en is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Voor ouders is er overigens ook genoeg te doen. Zoals een bezoek aan de ORIGINAL Market in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft. In Museum Prinsenhof kan naast een bezoek aan de tentoonstelling 'DNA van Nederland' deelgenomen worden aan een spannende rondleiding. Kunstenaar Toine Klaassen heeft de Waalse Kerk bezet. Hij weet een totaal eigen bizarre wereld te creëren en sleept alle passanten mee in zijn performance die de hele avond zal duren. In het Prinsenkwartier worden de schilderijen door middel van videomapping driedimensionaal. Van 20.00 uur tot 22.00 uur is een disco op de eerste verdieping, waar zowel ouders als kinderen helemaal los kunnen gaan. Ook mooi: de toegang is helemaal gratis, voor ouders èn kinderen. Meer informatie is te vinden op www.nightatthemuseumforkids.nl.