Bridgeclub Gisolf viert aanstaand weekend het 75-jarig jubileum en brengt, tot tevredenheid van voorzitter Peter Bommelé, nog steeds wekelijks veel enthousiaste bridgers op de been.
Bridgeclub Gisolf viert aanstaand weekend het 75-jarig jubileum en brengt, tot tevredenheid van voorzitter Peter Bommelé, nog steeds wekelijks veel enthousiaste bridgers op de been. Foto: Koos Bommelé

Gisolf: al 75 jaar meer dan bridge alleen

DELFT - Bridgeclub Gisolf bestond afgelopen woensdag op de kop af 75 jaar. Dat moet gevierd worden en daarom is het op zaterdag 7 oktober feest in buurthuis De Drassige Driehoek aan het Jaagpad.

Gisolf werd in 1942 opgericht door de personeelsverenigingen van de N.V. Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek en de N.V. Maatschappij tot Exploitatie der Oliefabrieken Calvé-Delft. De naam Gisolf is dan ook een samentrekking van gist- en oliefabrieken.
Inmiddels is van die afstamming niet heel veel meer te merken. De club huist niet meer in De Tent (tegenwoordig De Lindenhof) in het Agnetapark, maar bij Jeu de Boulesvereniging MIDI aan de Sportring.
Peter Bommelé is al bijna 29 jaar lid van Gisolf, waarvan hij 12 jaar de voorzittershamer hanteert. "De bridgesport is een prachtige sport: je wordt uitgedaagd om steeds maar naar je kaarten te kijken, omdat je nooit dezelfde hand krijgt. Voorafgaand aan het spel maak je afspraken met je partner, met wie je probeert een zo maximaal mogelijk resultaat te bereiken. Als de kwaliteit van je kaarten te wensen over laat, dan moet je zo goed mogelijk tegenspel bieden aan je tegenstander, zodat zij niet teveel punten scoren. Bridge is echt een concentratiespel."
Daarnaast blijft de sport zich ontwikkelen. "Ik denk dat er weinig sporten zo gedigitaliseerd en gecomputeriseerd zijn als de bridgesport. Vroeger kaartten we aan tafels en deden we briefjes in mapjes, waarna er mensen gingen rekenen om de eindstand te bepalen. Die werd pas een week later duidelijk, omdat het nog moest worden nagerekend. Inmiddels is dat wel anders. Door de computerisering speelt iedereen dezelfde spellen en rolt de uitslag er aan het eind van de avond na een druk op de knop uit. Verder kun je ook thuis achter je computer spelen tegen mensen uit heel de wereld."
Naast de sportieve component biedt Gisolf meer. "Vooral voor de wat oudere leden is het sociale contact erg belangrijk. Je ziet vriendschappen ontstaan, mensen die met elkaar op vakantie gaan. We hebben zelfs een lid dat rolstoelgebonden is en die toch zijn hobby kan uitoefenen. Verder vormt na een paar wedstrijden bridgen de nazit met een hapje en een drankje een wezenlijk onderdeel van de avond."
Om de bridgesport in Delft naar een hoger plan te tillen, zoekt Gisolf samenwerking met De Gaech, Prometheus en One Down Delft, de andere Delftse bridgeclubs. "We organiseren verschillende gemeenschappelijke trainingsavonden en zijn deze week een beginnerscursus begonnen, waarvoor je je middels een mailtje naar bridgecursusdelft@gmail.com kunt opgeven."
Zaterdag tussen 11.00 uur en 18.00 uur is het feest in buurthuis de Drassige Driehoek aan het Jaagpad 148d.