Eric Mooijman genoot van zijn tijd bij RKDEO.
Eric Mooijman genoot van zijn tijd bij RKDEO. "Inmiddels tennis ik en ben ik de vaste stand-in als één van de leiders van mijn zoontje niet kan." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Eric Mooijman?

NOOTDORP - Eric Mooijman (41) was vijftien jaar lang een vaste kracht in het elftal van RKDEO.

Als geboren en getogen Nootdorper begon Mooijman nog vóór zijn zesde verjaardag bij RKDEO. "De jeugd was een prachtige tijd. Ik speelde met Ewout Fonkert, Rik Kneppers en Jean Paul Pex in een elftal. We voetbalden toen veel op straat en op zondag, als het eerste speelde, waren wij aan het voetballen."

- Kwam je snel bij de senioren?
"Ik begon in het tweede en mocht onder Ben Kester zo nu en dan invallen bij het eerste. Het seizoen erna veroverde ik geleidelijk mijn plek. In het begin was ik links- of rechtshalf. Ik was een balafpakker die fel in de duels was en ook de man van de assists. Ik nam ook meestal de vrije trappen, corners en penalty's. Later belandde ik in de as, zowel als middenvelder als verdediger."
- Waren jullie succesvol?
"In de vijftien jaar dat ik in het eerste heb gespeeld, promoveerden we van de vierde naar de tweede klasse. We werden drie keer kampioen en degradeerden één keer. Verder speelden we meestal de nacompetitie om promotie, maar promoveerden we nooit op die manier. Dat is raar, want meestal begon het na de winterstop te lopen."

- Met wie speelde je zoal?
"In het begin nog met Dick de Hollander, Harold Jansen, Ricky van Winden en later ook met Chris van der Gaag, Ewout Fonkert, Michel van Kippesluis en Rik Kneppers. Van Rik is het jammer dat hij een hernia kreeg, anders had 'ie nog heel wat jaren en heel veel doelpunten meegekund. Verder heb ik ook met Rick de Bruijn, Dennis Hendriks en Robbie van Hagen, die nog in het eerste spelen, gevoetbald."

- Hoe was de sfeer?
"Geweldig. Vooral in de beginjaren was het elke zondag feest. Verder was er natuurlijk altijd de kleedkamerhumor, al was die er nooit op gericht om iemand voor schut te zetten. Vooral met Michel van Kippesluis kon je ontzettend lachen."

- Wanneer ben je gestopt?
"Op mijn tweeëndertigste vond ik het na vijftien jaar selectievoetbal wel mooi geweest. Ik kreeg steeds meer spierblessures, dus het werd wel tijd. Tot afgelopen jaar heb ik nog in het vierde gespeeld met voormalig eerste elftalspelers. Daarnaast tennis ik."

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
"Ik ga nog sporadisch bij het eerste elftal kijken. Ik mis het niet echt, maar het blijft een mooi spelletje. Verder volg ik de verrichtingen van mijn zoon bij de jongens onder-9 op de voet. Het leuke is dat hij bij zoons van jongens met wie ik heb gevoetbald in het team zit."