Telt u mee? Twee voetgangers en twee fietsers op de rijbaan, drie fietsers die door rood fietsen en één auto die probeert niemand te raken. Het is allemaal even wennen... (foto: Jesper Neeleman)
Telt u mee? Twee voetgangers en twee fietsers op de rijbaan, drie fietsers die door rood fietsen en één auto die probeert niemand te raken. Het is allemaal even wennen... (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Verwonderd verdwalen op nieuwe route

DELFT - De nieuwe noordzuidroute langs het Stadskantoor werd vrijdagmiddag geopend. Voor verkeersdeelnemers was het behoorlijk wennen.

Door: Jesper Neeleman

Doorgaand verkeer op de Westvest is verleden tijd. De nieuwe noordzuidroute loopt over de Coenderstraat. Verkeersdeelnemers zijn hier kort na de opening letterlijk zoekende. Er klinkt getoeter, gebel. Het verse asfalt geeft een karakteristieke geur af. Een zintuig prikkelende ervaring. "Het is voor iedereen duidelijk even wennen", zegt Marcel (51), die met collega's z'n lunchpauze benut om de nieuwe weg te bewonderen. Ze vinden het mooi geworden. "Heel fraai. Goed ook dat er meteen bomen zijn geplant", zegt de 44-jarige Dennis. "Ik hoop dat het goed gaat, maar ik zie hier nog wel ongelukken gebeuren." Terwijl hij dit vertelt fietst een vrouw met kind achterop over de trambaan. Even later wandelt een jongen, kijkend naar z'n telefoon en met oordoppen in, ontspannen over de rijbaan. De enige verkeersregelaar hier heeft z'n handen vol.
Freek Springer aanschouwt het vanaf de Spoorsingel. "Als al die hekken en obstakels straks weg zijn, zal het wel wat overzichtelijker worden", verwacht hij. Hij voorziet wel problemen bij de Phoenixgarage. "Als die vol is, gaan automobilisten voor de ingang wachten. Dan loopt het helemaal vast." Ondertussen komt een stel met kinderwagen over de rijbaan aangewandeld, richting een plek die tot voor kort een officiële oversteekplek was. Verderop staat Barry Benthem met zijn vader Bertus voor ingang van hun fietsenzaak Fietsplus Delft, in de Coenderstraat. Ze vinden het mooi geworden en zijn blij dat ze geen puinhopen, maar een weg voor de deur te hebben. "Ik ben echter bang dat hier ongelukken gaan gebeuren", constateert Barry. "Veel fietsers die van en naar het station gaan rijden hier door rood." In de paar minuten dat we naast hem staan bewijzen fietsers z'n gelijk. Een vrachtwagen moet in de remmen voor een oude man op E-bike. De man remt ook en kijkt verschrikt voor zich uit. De bestuurder roept hem iets toe en rijdt weer verder.
n Lees verder op pagina 3


"Ik zie hier nog wel iemand onder een auto komen", vervolgt Berry. Hij snapt wel dat fietsers wat verward rond rijden. "Het is hier elke week weer anders."
Een echtpaar wandelt voorbij. OP de stoep, zoals het hoort. "Ik zou alvast maar honderd nieuwe wielen en voorvorken bestellen", roept de man de fietsenmakers toe. "Dit gaat jullie veel werk opleveren."