Chris Oomen, directeur van DSW zorgverzekeraar, was afgelopen week volop in het nieuws. (foto: archief)
Chris Oomen, directeur van DSW zorgverzekeraar, was afgelopen week volop in het nieuws. (foto: archief) Foto:

DSW verlaagt zorgpremie: 400.000 positieve reacties en een spookdebat

Het was de week van Chris Oomen. De Delftse directeur van zorgverzekeraar DSW maakte dinsdag bekend dat DSW de premie en het eigen risico verlaagt. Daarna was hij niet meer van de beeldbuis en de voorpagina's te slaan.

Voor wie het goede nieuws desondanks heeft gemist: DSW maakte zoals altijd als eerste de nieuwe premie van de basisverzekering bekend. Die daalt met 6 euro naar 1290 per jaar. DSW verlaagt bovendien het eigen risico met een symbolisch bedrag van 10 euro naar 375 euro.
-Hoe vaak heeft u dit deze week mogen uitleggen?
Chris Oomen: "Ik denk wel meer dan honderd keer."
-Wat het leuk om goed nieuws te brengen?
"Het was de uitkomst van een berekening. Een meevaller voor iedereen. Ook voor onszelf. Het politieke cabaret dat hier omheen is opgevoerd, verbaasde me wel. Of eigenlijk niet. Het is bizar. Twee spoeddebatten en een plenaire vergadering. De Raad van State moet in het weekend werken om een wetje er doorheen te krijgen. Dat is in honderd jaar nog niet gebeurd, maar nu dus wel. Terwijl alle politieke partijen al wisten dat wij dinsdag met de nieuwe premie zouden komen. De tegenvaller van 400 miljoen euro, die in augustus was aangekondigd, zit in de nieuwe premie verwerkt. Anders hadden we die in totaal met 36 euro kunnen verlagen. Die tegenvaller had trouwens heel makkelijk gecorrigeerd kunnen worden, maar daar had de politiek totaal geen belangstelling voor."
-In de Tweede Kamer werd, om uw woorden te gebruiken, een 'spookdebat' gevoerd over de te verwachten kostenstijging. Snapt u dat mensen het soms even niet meer snappen?
"Nee. Het is ook niet uit te leggen. Het is merkwaardig dat een PvdA'er onderdeel is van een kabinet en nu stelling neemt tegen mensen waarvan hij verwacht dat ze in een volgend kabinet zitten. Dat valt niet uit leggen. Verder ga ik overigens niet over politiek. Het is m'n vak niet. Ik kijk er tegenaan zoals iedere burger. In dit geval met verbazing."
-Waarom verlaagt DSW het eigen risico?
"Dat is in lijn met wat de meeste mensen denken: het is rechtvaardiger. Als het eigen risico het niveau voorbij is waarop het nog dempende werking heeft, dan is het niet fair om chronisch zieken meer te laten betalen dan gezonde mensen. Ik denk dat bijna iedereen dat met me eens is."
-Hoe waren de reacties verder, afgelopen week?
"Alleen al op sociale media waren meer dan 400.000 reacties. Acht daarvan waren negatief."
-Verwacht u dat andere zorgverzekeraars in november jullie voorbeeld volgen?
"Wat de premie betreft wel. Als ik dat niet verwachtte, dan zou dat betekenen dat we de premie niet goed hebben berekend. Zij hebben dezelfde gegevens als DSW, dus ze zullen tot een zelfde conclusie komen."