De huiskamer van Inloophuis Debora aan de Aart van der Leeuwlaan: een plek waar de vele gasten steun en gezelligheid vinden.
De huiskamer van Inloophuis Debora aan de Aart van der Leeuwlaan: een plek waar de vele gasten steun en gezelligheid vinden. Foto:

Inloophuis Debora: hulp met een lach en een traan

Inloophuis Debora is al jaren een vertrouwd adres voor mensen met kanker en hun naasten. Dus wordt er weleens getreurd, weet vrijwilliger Huub Schoemaker. "Maar er wordt ook veel gelachen."

Hij meldde zich in 2013 aan als vrijwilliger bij Debora. Hij begon als gastheer, maar werd na een jaar gevraagd de gasten ook met zijn professie als coach van dienst te zijn.
Mensen die kanker krijgen hebben dikwijls schroom om naar binnen te stappen, weet Schoemaker. "Maar als ze eenmaal die stap hebben gezet dan ervaren ze het hier als een warm bad. Ze voelen zich welkom. Met gastheren en –vrouwen en lotgenoten wordt een praatje gemaakt, gelachen en ze praten met elkaar over wat ze meemaken, zoals de diagnose en behandelingen. Dat is nogal wat. Voor hen, maar ook hun directe omgeving. Ze vinden veel afleiding in de activiteiten die we hier hebben."
Iedereen kan vroeg of laat kanker krijgen. Zij die het hebben, hebben meerdere dingen gemeen, ervoer Schoemaker. "Ze krijgen allemaal te maken met de shock en het verwerken van hun ziekte. De behandelingen kunnen pittig zijn. Chemo kan leiden tot hartproblemen en vergeetachtigheid. Zo'n 85 procent van de mensen hier geeft aan dat ze geen fut meer hebben. Even simpel een boodschap doen is vaak al te veel."
De ongeveer 75 vrijwilligers die Inloophuis Debora heeft, kiezen ervoor mensen te helpen die niet in de meest feestelijke fase van hun leven zitten. Word je daar niet somber van? Huub Schoemaker hoeft niet lang over het antwoord op die vraag na te denken: Nee. "Door de akelige situaties waarin de gasten van het inloophuis verzeild zijn geraakt, ontdekken ze vaak wat echt belangrijk is in het leven en wie nu vrienden zijn. Dat je je verre moet houden van kleinigheden, maar de dingen op moet pakken die echt belangrijk zijn. Ze nemen rust, kiezen voor zichzelf en denken na over hoe ze in het leven staan. Mee hollen met de massa is plots onbelangrijk, ze kiezen voor het leven. Zo'n proces is mooi om vanaf de zijlijn bij anderen te zien." En ja, natuurlijk zijn er ook sombere momenten. "Dat gasten een sterke drive hebben om door te gaan, maar horen dat er uitzaaiingen zijn en ze de dood in de ogen kijken. Op zulke momenten wordt hier echt meegeleefd met elkaar."
Jaarlijks staat Inloophuis Debora zo'n honderd gasten bij. Extra handen van vrijwilligers zijn en blijven altijd welkom. Wie interesse heeft, kan meer informatie vinden op www.inloophuisdebora.nl.