Tegenwoordig kun je ook met behulp van een Virtual Reality-bril je angsten overwinnen.
Tegenwoordig kun je ook met behulp van een Virtual Reality-bril je angsten overwinnen. Foto:

Veilig in een bijna echte wereld

In een veilige omgeving, samen met je behandelaar, je angsten overwinnen. Dat is één van de vele mogelijkheden met Virtual Reality-therapie. GGZ Delfland zet deze behandelvorm steeds vaker in bij het behandelen van psychische stoornissen.

Sinds kort wordt deze therapie ook aangeboden aan jeugdigen en mensen met een verstandelijke beperking. Bij een behandeling met Virtual Reality krijgt de gebruiker een 3D-bril op waarna hij zich in een virtuele omgeving bevindt. In deze omgeving die grote gelijkenissen vertoont met de echte wereld, worden levensechte situaties nagebootst waarmee de cliënt kan oefenen. De behandelvorm wordt onder meer ingezet bij mensen met angststoornissen. Een groot voordeel is dat je in alle veiligheid van de spreekkamer én in het bijzijn van de behandelaar kan oefenen met moeilijke situaties. Het aanbieden van deze behandelvorm aan jeugdigen en verstandelijk beperkten maakt het mogelijk om maatwerk te leveren. Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het bijvoorbeeld lastig zijn om zelfstandig gedragsexperimenten uit te voeren. Het oefenen in een virtuele wereld helpt hen om het daarna zelf op te pakken. Voor ouders biedt de techniek inzicht in de beleving van het kind. Ouders van anorexiapatiënten kunnen een eetsituatie ervaren vanuit het perspectief van hun kind.

Goede ervaringen
Anika Bexkens, jeugdpsycholoog bij GGZ Delfland, heeft inmiddels goede ervaringen met deze behandeling. "We merken dat het makkelijker is om kinderen met sociale angsten over een drempel te tillen", vertelt ze. "Door nieuwe vaardigheden in de veilige omgeving van de spreekkamer te oefenen is het minder eng om dit ook in het echt te doen. Daarnaast is het voor jongeren soms moeilijk om achteraf te benoemen hoe ze zich in een bepaalde situatie voelden. Door deze techniek ervaren ze het in de spreekkamer waardoor het direct besproken kan worden."
Cliënten van GGZ Delfland kunnen bij hun behandelaar informeren naar de mogelijkheden. Voor behandeling bij GGZ Delfland is een verwijzing nodig van de huisarts.