Cristina Branco gaf over de hele wereld al honderden concerten.
Cristina Branco gaf over de hele wereld al honderden concerten. Foto:

Cristina Branco: Fado in een modern jasje

Cristina Branco mag je gerust de beroemdste fadozangeres van deze tijd noemen. De populaire zangeres komt in 2017 eenmalig naar Nederland, en is vrijdag 6 oktober in Theater de Veste te zien en te horen.

Branco gaf traditionele Portugese folklore een nieuwe stem en is inmiddels de grootste vertolker van fado van deze tijd. Om haar nieuwe album 'Medina' te vieren brengt deze ster van wereldformaat een intieme en persoonlijke voorstelling. Cristina: "Dit album is voortgekomen uit slapeloze nachten. Ik sliep niet, omdat de muziek zich elke nacht aan me opdrong. Uiteindelijk gaf ik toe aan de niet aflatende drang om te creƫren. Zoals de liefde je hart grijpt, zo wil ik je bij de oren grijpen. Je onderdompelen in de fado en je mee laten slepen door de meest getalenteerde, hedendaagse muzikanten uit mijn thuisland. Laten we samen in muziek verdwijnen."
Cristina beweegt zich in een sterk conservatieve en traditionele stroming, de Portugese fado-muziek. Met haar lichte, warme en tegelijk doorleefde stem, een mengeling van traditionele fado's, eigen thema's en volksliedjes, waarbij ze zich laat bijstaan door een indrukwekkende verzameling van tekstschrijvers en tijdloze dichters, en getalenteerde musici weet ze ieder concert weer tot een ware happening maken. In 2016 bracht ze haar laatste album 'Menina' uit. 'Menina' betekent 'kleine meid' in het Portugees. En deze nummers als ook oudere liedjes zal ze ten gehore brengen in het Delftse theater. Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor het concert op vrijdagavond 6 oktober in Theater de Veste. Zie voor meer info en kaarten www.theaterdeveste.nl