Het gloednieuwe bankje ter opfleuring van het Heilige Land. Boven de afbeelding op de rugleuning prijkt de tekst: 'Er hangen donkere wolken boven de wijk'. Die hangen er sowieso nog tot eind dit jaar.
Het gloednieuwe bankje ter opfleuring van het Heilige Land. Boven de afbeelding op de rugleuning prijkt de tekst: 'Er hangen donkere wolken boven de wijk'. Die hangen er sowieso nog tot eind dit jaar. Foto:

Donkere lucht boven het Heilige Land voorlopig nog niet geklaard

DELFT – Buren in het Heilige Land grepen Burendag vorig weekend aan om hun buurt mooier te maken. Het was een zoveelste vreedzaam protest tegen de voorgenomen sloop van hun woningen.

Door: Jesper Neeleman

Eind vorig jaar kregen ze van de woningcorporatie te horen dat de 65 witte huurhuisjes in 2020 gesloopt gaan worden. De woningen kampen volgens Woonbron 'al flink wat jaren met een hardnekkige problematiek door vocht, schimmel, tocht en houtrot.' Bewoners proberen het tij te keren. Dat deden ze ook vorige week zondag weer, nu in het kader van Burendag. Ze gebruikten hun budget voor de aanschaf van een bankje en ze hingen bloembakken op. Het werd een geslaagde en gezellige dag, vond Mirjam van der Eijk, die in de Doctor Schaepmanstraat woont. Ze is één van de leden van het actiecomité strijdt tegen de sloop. Ze woont sinds 2007 in het Heilige Land. Wat daar zo leuk aan is? "Ik kan eigenlijk niet één nadeel opnoemen van wonen in deze wijk", antwoordt de 40-jarige Delftse. "We hebben het fijn hier. Het is buurtje waar bewoners naar elkaar omkijken. Sommige woningen zouden last van vocht hebben. Maar daarom hoeven toch niet alle woningen te worden gesloopt? Dat kan toch op een andere manier worden opgelost, zoals renovatie? De mensen zijn tevreden over hun woningen en willen hier niet weg. Wij willen daarom een nieuw technisch onderzoek voor elke woning. Het onderzoek waar ze zich nu op baseren, dateert van 2002." Ook de plaatselijke politiek is zich met de zaak gaan bemoeien. Woonbron-directeur Mohammed Baba praatte de verschillende fracties daarom onlangs bij tijdens een commissievergadering op het stadhuis. De volgende dag kwamen alle fracties op bezoek in het Heilige Land en bezochten ze de bewuste woningen. "Fijn dat ze belangstelling tonen", vindt Mirjam van der Eijk.
De SP was de eerste partij die de bewoners hier steunde in hun strijd tegen de sloop. Volgens SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum bekommeren steeds meer Delftse fracties zich om het lot van de bewoners van de 65 woningen. "Ik verwacht daarom dat dit verhaal een positieve wending gaat krijgen", zegt Van Rossum. "Woonbron denkt nog steeds dat ze de woningen kunnen slopen. Uiteindelijk gaat de gemeente over de sloopvergunning. En als een meerderheid van de raad zich hier tegen verzet, dan zal Woonbron zich daaraan moeten houden." In november staat het hete hangijzer dat het Heilige Land is geworden weer op de politieke agenda.
Mirjam van den Eijk hoopt op het beste. "Het is niet zo dat ik hier nu wakker van lig. Maar ik weet dat meerdere buren behoorlijk zenuwachtig zijn over wat de toekomst brengt. Die is nog altijd onduidelijk." Woonbron-directeur Mohamed Baba zegt die onrust goed te begrijpen. "Die kun je pas wegnemen als er duidelijkheid is", voegt hij eraan toe. Woonbron gaat vooralsnog uit van de sloop van de 65 woningen, gevolgd door nieuwbouw. Momenteel wordt een stedenbouwkundig onderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan wordt – naar verwachting eind dit jaar – een knoop doorgehakt. Pas dan kunnen we met de klankbordgroep het sociaal plan uitwerken zodat onze bewoners weten waar zij aan toe zijn."