Voormalig Den Hoorn-keeper Klaas van Balen bezocht deze week het terras van John Gillemans.
Voormalig Den Hoorn-keeper Klaas van Balen bezocht deze week het terras van John Gillemans. "En hij wist alles nog precies te vertellen over het misgelopen kampioenschap." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met John Gillemans?

DELFT - John Gillemans (35) belandde in de jeugd tegen wil en dank onder de lat en was jarenlang keeper bij DHL.

Gillemans begon op zijn vijfde jaar bij DHL. "Niemand wilde keepen, dus dat deden we bij toerbeurt. In de D-jeugd offerde ik me op en werd ik keeper. Toen ik de leeftijd van A-junior had bereikt, was er geen A-jeugd, waardoor Wouter van Eijk en ik bij de selectie werden gehaald."

- Werd je meteen eerste keeper?
"Nee, ik begon in het derde en het tweede. Richard Lukassen was eerste keeper en toen hij vertrok, nam ik zijn plek over. Als jonkie waren de trainingskampen geweldig. We gingen eens op stap en Peter Pothof had ons op het hart gedrukt op tijd terug te zijn. Alleen Danny en Richard Lukassen, Erwin van der Vlist en ik waren te laat. Die gasten zeiden tegen mij: 'Klop jij maar aan, want van jou kan hij het hebben.' Toen ik dat deed, stond in mijn eentje voor de deur toen Peter in zijn onderbroek opendeed. Die gasten waren gevlogen en ik kreeg de volle laag."

- Hoe was de sfeer?
"Geweldig! Vooral in het begin werd ik heel goed opgevangen door Erwin van der Vlist en Danny Lukassen. Het was ook altijd gezellig. Bij DHL komt er weleens iemand bij, maar over het algemeen vertrekt er bijna niemand. De gezelligheid, vooral bij clubavonden mis ik wel. Misschien keer ik nog weleens terug."

- Wat waren hoogtepunten?
"Ik weet nog dat we eens in de nacompetitie tegen Lisse speelden en er thuis kansloos af gingen. In aanloop naar die uitwedstrijd vroegen zij of wij in de kantine wilden blijven om hun feestje mee te vieren. Uiteindelijk wonnen wij dik en werden we met blauwgele bloemen gehuldigd. En dan was er natuurlijk ook Jan van den Akker."
- Wat was er met hem?
"Hij nam het gedurende het seizoen van John van Diggele over. We stonden er kansloos voor en hij wist van ons allemaal een situatie in de afgelopen weken op te noemen waarin we een fout maakten. In het begin behandelde hij ons als kleuters: anderhalf uur lang een bal over twee meter overspelen. We bleven echter winnen en speelden de laatste wedstrijd tegen Den Hoorn. Zij konden kampioen worden, wij een periode winnen. In het veld hadden we het al over kratten bier, maar Jan wilde onder geen beding verliezen. Het werd gelijk en we stonden allebei met lege handen."

- Zijn keepers een beetje gek?
"Voor mij geldt dat zeker. Dat moet ook wel, als je ballen die met honderd kilometer per uur op je af komen probeert te pakken. Ik ging nooit een fel duel uit de weg, vooral in derby's niet. Dat heeft me weleens een rode kaart opgeleverd."