De bakkerij is inmiddels niet meer weg te denken bij de Wijnhaven. Foto: de Burgemeesters
De bakkerij is inmiddels niet meer weg te denken bij de Wijnhaven. Foto: de Burgemeesters Foto:

Een kwart eeuw Bakker Jaap

DELFT – Tenminste vier generaties aan ambachtelijk bakkerskennis. In Delft vind je dat maar op één plek en dat is aan de Wijnhaven 5. Op 30 september bestaat Bakker Jaap vijfentwintig jaar. Een reden voor een feestje én voor flinke aanbiedingen.

Want waar de grote bedrijven op de loer liggen, is het niet vanzelfsprekend dat een familiebedrijf het zo goed blijft doen. "Wij verkopen geen producten die gistermiddag al klaar lagen voor het transport naar de supermarkt", vertelt Martin Rietvelt met trots "Elke ochtend bakken wij weer opnieuw. Met de puurste granen en de allerbeste kwaliteit bloem." Dat weten de klanten ook, want Bakker Jaap 't Delftsch Backershuys geniet van naamsbekendheid in Delft.
Martin Rietvelt is de vierde generatie van een Delftse Bakkersdynastie. Zijn overgrootvader was nog proefbakker bij de Gist-Brocades en zijn opa was bekend van het in '46 geopende 't Delftsch Backershuys in de Doelenstraat. "Ik woonde toen boven de bakkerij en als klein jongetje liep ik al in het bedrijf rond", aldus Martin "Ik weet nog dat ik zelf broodjes rolde van het overgebleven deeg."
Martins vader Jaap opende vervolgens Bakker Jaap aan de Wijnhaven, nu bijna 25 jaar geleden. Martin nam het stokje over in 2006 en in de tussentijd is er veel veranderd. Een recente verbouwing maakt de bakkerij ruimtelijker en frisser en tegenwoordig is de naam ook anders. 'Bakker Jaap 't Delftsch Backershuys', een samenvoeging van de bakkerij van zijn opa en die van zijn vader. "Dat zorgt bij mij en sommige klanten voor een beetje nostalgie. De toekomst van de bakkerij lijkt echter ook al verzekerd, want de nieuwe generatie Rietvelt biedt zich aan. "Mijn oudste zoon, Skye, zegt nu al dat hij later bij papa in de bakkerij wil werken, maar dat zien we dan wel weer."
Meer info: www.bakker-jaap.nl.