Den Hoorn en Delft spelen hun eerste wedstrijd ooit in de eerste klasse tegen elkaar. Voor Laurens Sandell is het zijn eerste competitiewedstrijd als hoofdtrainer. (foto: Roel van Dorsten)
Den Hoorn en Delft spelen hun eerste wedstrijd ooit in de eerste klasse tegen elkaar. Voor Laurens Sandell is het zijn eerste competitiewedstrijd als hoofdtrainer. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Kersverse eersteklassers treffen elkaar zondag in derby

DELFT - Den Hoorn en Delft spelen zondagmiddag voor het eerst in beider clubhistorie in de eerste klasse. Toevalligerwijs doen ze dat tegen elkaar.

Trainer Ronald Hes kijkt uit naar de seizoensouverture. ¨Natuurlijk wordt het een bijzondere wedstrijd, want deze club is nog nooit op dat niveau uitgekomen. Dat de eerste wedstrijd tegen Delft gespeeld wordt, is leuk, maar niet meer dan dat."
Den Hoorn bereidde zich een kleine twee maanden voor op de competitiestart. ¨Die periode verliep moeizaam, eigenlijk was het een kopie van het vorig seizoen. Ook toen waren we net gepromoveerd en je merkt dat tegenstanders in de oefencampagne zich toch anders instellen als je een niveau omhoog gaat. Maar als wij zondag als winnaar uit de wedstrijd komen, is de voorbereiding goed geweest."
Dat winnen zal niet makkelijk gaan, denkt Hes. "Veel mensen gaan er maar vanuit dat wij die wedstrijd wel even winnen, maar zo werkt dat niet. Dit soort derby's zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar het zijn geen gemakkelijke potjes, zeker zo vroeg in het seizoen. Dat zag je vorig seizoen wel: toen hebben we twee keer tegen hen gespeeld en dat waren moeizame overwinningen."

"TIM KAN ALS RODE LAP WERKEN"
Vorig seizoen had Delft echter nog de beschikking over Tim Steenks, die dit seizoen na vijftien jaar trouwe dienst de rood-witte clubkleuren van Den Hoorn verdedigt. "Natuurlijk scheelt dat, want Tim is een fantastische voetballer. Maar voor Delft kan dat ook als een rode lap op een stier werken. Ik overweeg niet om Tim daarom te sparen, dat is de taak van de scheidsrechter. In de voorbereiding hadden we ook een wedstrijd waarin de tegenstander met negen gele kaarten van het veld af liepen."
Aan de andere kant debuteert Laurens Sandell als hoofdtrainer van Delft. "Dit is mijn eerste klus als hoofdtrainer en dan komt er een hoop op je af. Toen ik tekende was Delft nog een tweedeklasser, maar de promotie maakte de uitdaging natuurlijk alleen nog maar mooier."
De oefenmeester waakt voor al te hoge verwachtingen. "Je zit in een poule waarin zes clubs de dienst zullen gaan uitmaken. Daarachter komt een aantal clubs, waarvan de meeste betalen, maar wij niet. Voor ons zou directe handhaving voelen als een kampioenschap. Dat kunnen we alleen bereiken door er samen, met spelers en staf, vol voor te gaan."

"OOK TEGEN HEN STAAN MAAR ZES PUNTEN OP HET SPEL"
Sandell kijkt uit naar de ouverture. "Het is leuk om tegen Den Hoorn spelen, er zit daar zelfs een speler met wie ik heb samengespeeld. Maar ook in de twee wedstrijden tegen hen staan, net als bij elke tegenstander, maar zes punten op het spel. Ik heb in de voorbereiding mooie en minder mooie dingen gezien, maar de laatste weken ben ik ontzettend blij, trots en tevreden over de inzet."
Dat is fijn, zeker ook omdat Delft de nodige nieuwe spelers in de gelederen heeft. "We hebben een goede groep jongens aan het afgelopen seizoen overgehouden, waarin ook jongens vanuit het derde in het tweede zijn gaan spelen. Dat maakt de selectie sterker. Daarnaast hebben we de voorbereiding kunnen gebruiken om de nieuwe jongens aan het systeem te laten wennen."
Aan een voorspelling voor komende zondag durft Sandell zich niet te wagen. "Je zag deze week dat hoofdklasser Swift van Vitesse won voor de beker. Dat geeft maar aan dat in het voetbal alles mogelijk is. Ik zeg niet dat wij Swift zijn of Vitesse, maar zondagmiddag om kwart voor vier weten we wie er aan het langste eind heeft getrokken."
Ronald Hes verwacht geen makkelijke middag. "We gaan voor de winst en de buitenwacht zal verwachten dat we die ook zullen pakken. Zo makkelijk zal het niet worden, maar als we de volle honderd procent geven, maken we een goede kans."