De rijbaan links staat donderdagmiddag bijna volledig onder water. Overal in de stad had het water moeite om via vaak verstopte kolken de weg naar het riool te vinden. (foto: Jesper Neeleman)
De rijbaan links staat donderdagmiddag bijna volledig onder water. Overal in de stad had het water moeite om via vaak verstopte kolken de weg naar het riool te vinden. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Riolering slecht opgewassen tegen extreme regenval

DELFT – Delft lijkt nog niet echt klimaatproof. Nadat donderdagmiddag veertig millimeter regen viel ontstonden overal in de stad flinke plassen rond de plekken waar het water juist weg had moeten stromen.

Door: Jesper Neeleman

Dat had meerdere redenen. Allereerst viel er vorig weekend bovengemiddeld veel regen, waardoor de grond nog verzadigd was en nauwelijks meer water kon opnemen. Dat water moest daarom via rioolkolken z'n weg vinden naar het riool. Alleen waren veel van die kolken verstopt door de bladval van afgelopen dagen.
"Tijdens het soort buien zoals die van afgelopen donderdag is het normaal dat het even duurt voordat het water wegstroomt en wegzakt", vertelt een woordvoerder van de Gemeente Delft. Aan de Gasthuislaan en de Schoemakerstraat bleek de riolering het water niet aan te kunnen en stond tijdelijk water op straat.
Het Hoogheemraadschap van Delfland moest vooral vorig weekend alle zeilen bijzetten om al dat regenwater weg te krijgen. "Toen hebben we twintig miljoen liter water weggepompt", vertelt Anja van Rijn namens Delfland. "Dat is echt heel veel." Delfland moest op meerdere plekken noodpompen inzetten. In het Westland werden twee waterbergingen ingezet. "We hebben afgelopen decennia enorm geïnvesteerd. Vaarten zijn bijvoorbeeld verbreed, we hebben ruimte gecreëerd voor waterbergingen en in de Delftse grachten zijn kantelkeringen aangelegd. Het is goed gesteld met het watersysteem in onze regio. Maar als de buien langer aanhouden en heviger zijn dat moeten we méér doen."
Een goed rioleringssysteem is daarbij geen overbodige luxe. En het Delftse riool, dat een totale lengte van 380 kilometer heeft, is voor verbetering vatbaar. Vorig jaar berichtte de krant Delft op Zondag al over het feit dat de vernieuwing van riolering in de stad tien jaar achter loopt bij de politieke planning. Ook de aanleg van speciale drainagebuizen, die nodig zijn om zware regenbuien beter weg te werken, verloopt niet naar wens. Dat kwam vorig jaar naar voren in een analyse van het gemeentelijke rioolbeheer gedurende de periode 2006-2016.
Een gemeentewoordvoerder laat nu weten dat op sommige plekken in de stad de straten zo zijn ontworpen dat water hier bij zeer extreme neerslag tijdelijk op straat geborgen wordt. "Of dat het teveel aan water wordt overgestort op oppervlaktewater. Dat komt omdat een rioolstelsel niet tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten kan worden ontworpen op zulke extreme hoeveelheden water."
Anja van Rijn van Delfland geeft aan dat we goed na moeten denken over de toekomst. "Want we zullen vanwege de klimaatverandering in de toekomst vaker buien gaan krijgen zoals die van vorig weekend en afgelopen donderdag. Dat kan tot vervelende situaties leiden. Vooral gemeentes moeten echt aan de bak. Met elkaar, maar bijvoorbeeld ook met ondernemers, bedrijventerreinen en inwoners van hun stad. We moeten allemaal onze klimaatbestendige bril op gaan zetten."
Er zijn talloze manieren om water op te vangen en vast te houden, om te voorkomen dat alles altijd op het riool aankomt. Bekende voorbeelden zijn de regenton, een groen dak of het onttegelen van tuinen. Meerdere gemeentes omarmen zulke initiatieven. Zo verstrekte de gemeente Midden-Delfland afgelopen zomer nog 800 gratis regentonnen onder haar inwoners. In het Westland en Den Haag konden inwoners tuintegels inleveren en kregen ze daar plantjes voor terug. "Hoeveel willen we blijven investeren in maatregelen om water af te voeren? Hoe groot moeten onze riolen worden? Of gaan we kijken of we water op een andere manier kunnen afvoeren? Dat zijn goede vragen", zegt Van Rijn. "We staan voor een uitdaging: het klimaatbestendig maken van de regio. En de toekomst is nu al."