Marie-Jet Eckebus, Marianne Ruijgers en Sylwia Niekolaas (v.l.n.r.) in de kleedkamer van het Rietveld Theater.
Marie-Jet Eckebus, Marianne Ruijgers en Sylwia Niekolaas (v.l.n.r.) in de kleedkamer van het Rietveld Theater. Foto:

Hoe je met een beetje theatervirus een stuk neerzet over een theatervirus

DELFT – Wat publiek in een voorstelling van anderhalf uur voorbij ziet komen, zit voor de mannen en vrouwen op het toneel en achter de schermen maanden van voorbereiding en bloed, zweet en tranen in. Marie-Jet Eckebus (52) en Sylwia Niekolaas (37) weten daar alles van.

Zij begonnen al in december vorig jaar aan de voorbereiding van de Rietveld Productie 'De miraculeuze comeback van Mea L. Loman'.
Aanstaande vrijdag is het zo ver. Dan gaat het toneelstuk in première. Waar anders dan in het Rietveld Theater. Een soort 'doe het zelf-theater', waar iedereen zich vooral vrijwillig inzet. De reden? Het theatervirus, leggen Marie-Jet Eckebus en Sylwia Niekolaas uit. Sylwia was afgelopen maanden druk met de kleding van de toneelspelers. Wat daar leuk aan is? "Het is leuk om iets nog mooier te maken", antwoordt ze. "Het is net als met eten: hoe mooier het eruit ziet, hoe beter het smaakt. Dat geldt ook voor de kleding en het decor van een toneelstuk. Verder is dit voor mij een manier om mezelf te ontplooien. Ik heb een behoefte om creatief bezig te zien en het is natuurlijk prettig iets voor anderen te kunnen betekenen."
"Eigenlijk zijn we allemaal Mea's", slaat Marie-Jet een bruggetje naar het stuk dat vrijdag in première gaat. "Hoofdrolspeler Mea is in deze voorstelling iemand die alles op alles zet om maar toneel te kunnen spelen." Het is herkenbaar voor de leden van Theaternetwerk Delft die eraan meedoen. "We zijn enthousiast en gedreven genoeg om meerdere keren per week naar repetities te komen en ons best te doen. Of we ons nou rot voelen of bepaalde privéomstandigheden hebben; we komen gewoon." Producente Marian Ruijgers (73) vindt het bewonderenswaardig hoeveel de betrokkenen over hebben voor de voorstelling.
-Wanneer is die wat jullie betreft geslaagd?
Marianne: "Als het publiek enthousiast is. Maar als je in het proces zit waar wij nu in zetten; alleen dát is al geweldig om mee te maken."
Sylwia: "Als we na afloop bij elkaar zijn en dat yes-gevoel hebben. Vaak voel je tijdens de voorstelling al aan de energie dat het geslaagd is."
Marianne: "Die stralende gezichten na afloop zijn geweldig. Als je dat ziet weet je dat het alle moeite waard is geweest."
-Waarom zouden we binnenkort eens naar 'De Miraculeuze comeback van Mea L. Louman' moeten komen kijken?
Marianne: "Om te zien hoe amateurs onder professionele begeleiding een mooie voorstelling kunnen maken."
Marie-Jet: "Het is ook nog eens een heel leuk stuk."
Sylwia: "Er zit heel veel in. Het ene moment is het heel tragisch en ontroerend, een ander moment is het heel ontroerend. Er zit van alles van het echte leven in."
Marie-jet: "Voor theatermensen is het bovendien heel herkenbaar. Dat je gaat schnabbelen bij bejaardenhuizen, om maar te kunnen spelen. Waarom we dat doen? Dat is een theatervirus..."
Na de (besloten) premiere zijn er nog voorstellingen op 23, 29 en 30 september om 20.30 uur, op 24 september en 1 oktober beginnen de voorstellingen om 14.30 uur.De entree bedraagt 12 euro 50. Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website www.rietveldtheater.nl.