Deze Amerikaanse rivierkrieft kwam vorige week zaterdag via de achterdeur van de Kickerthoek in Den Hoorn op visite. (foto: Herman van der Kraan)
Deze Amerikaanse rivierkrieft kwam vorige week zaterdag via de achterdeur van de Kickerthoek in Den Hoorn op visite. (foto: Herman van der Kraan) Foto: Herman van der Kraan

Amerikaanse rivierkreeft heeft het naar z'n zin in Delfland

DELFT – Duizenden regiogenoten hebben afgelopen maanden gemeld waar ze Amerikaanse rivierkreeften hebben gezien. Dat deden ze naar aanleiding van een oproep van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Delfland vroeg bewoners in het gebied om rode Amerikaanse rivierkreeften te melden. Uit de vele meldingen blijkt dat ze vooral worden gezien in wijken met veel groen en water. Vlaardingen-West, Rijswijk, Wateringen, Nootdorp en Leidschenveen bleken echte hotspots.
Delfland heeft de vele meldingen nauwkeurig in kaart gebracht waardoor een goed beeld is ontstaan langs welke wateren deze rivierkreeften voorkomen. Zo kan het waterschap gericht onderzoeken welke schade deze kreeften op deze locaties hebben aangebracht aan de oevers en kades.

Razendsnel
Delfland gebruikt de informatie bovendien om een beter beeld te krijgen van hoe de kreeft zich in de loop der jaren in ons gebied ontwikkelt. Het lijkt erop dat de Amerikaanse rivierkreeft zich aanvankelijk razendsnel voortplant, soms ten koste van andere soorten. Op langere termijn kan echter een nieuw evenwicht ontstaan en kan de populatie zich stabiliseren. Vermoedelijk is dit nu het geval is rond de Veenweg in Nootdorp.
Verder onderzoek moet uitwijzen wat de beste manier is om de schade te beperken. Duidelijk is wel dat de soort in het waterrijke gebied veel voorkomt. Het bestrijden van het diertje door vangst heeft niet het gewenste resultaat. Het wegvissen van de volwassen exemplaren kan zelfs een averechts effect hebben; de volwassen dieren eten namelijk de kleintjes op. Door wegvangen van volwassen kreeften kunnen de kleintjes massaal opgroeien.
Delfland laat weten dat het voldoende meldingen heeft ontvangen en dat nieuwe meldingen niet meer nodig zijn.