Het selectieteam, dat voortvloeide uit de afgelopen editie van de RODI Media zh/DSW 16-23-competitie, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam JO19. (foto: Aad van der Knaap)
Het selectieteam, dat voortvloeide uit de afgelopen editie van de RODI Media zh/DSW 16-23-competitie, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam JO19. (foto: Aad van der Knaap) Foto:

'Wennen is belangrijker dan winnen'

DELFT - Een selectieteam van de 16-23-competitie heeft afgelopen dinsdag met 1-3 verloren van JO19 van Sparta Rotterdam.

Zestien verenigingen uit Delft en omgeving deden het afgelopen voetbalseizoen mee aan de alweer 31ste editie van de RODI Media zh/DSW 16-23 competitie. Traditiegetrouw speelt een selectieteam, met van elke vereniging één speler, een wedstrijd tegen een aansprekende tegenstander. Dat gebeurde woensdag op het terrein van LYRA in De Lier. Martin Stoelinga, oud-trainer van Delfia en sv Wippolder, was coach. Hij werd bijgestaan door teammanager Dick van der Kooij. Guus Jense zorgde voor het welzijn van de spelers.
De Rotterdammers namen in het eerste bedrijf een 0-2 voorsprong. In de tweede helft vergrootten de Rotterdammers de voorsprong tot 3-0. Daley Yuthof van sv Wippolder redde de eer voor de formatie van coach Stoelinga: 1-3. Door het sterke optreden in de tweede helft van keeper Luc Vurens van RKDEO bleef het daarbij.

Wennen
Guus Heemskerk, voorzitter van de commissie van de competitie voor spelers onder 23 jaar – die verder uit Dick van der Kooij, Henk Lukassen, Roel van Dorsten en Nico van Velzen bestaat – kijkt terug op een goed verlopen competitie. "Het wennen van jeugdspelers aan het seniorenvoetbal blijft de opzet van het toernooi", zegt Heemskerk. "Het winnen komt op de tweede plaats. Helaas wordt deze doelstelling niet door alle verenigingen onderschreven. Aan het begin van de wedstrijdenreeks moest zo nodig een team van het veld lopen omdat zij het met de scheidsrechter van dienst niet eens waren. De bewuste vereniging trok zich zelf terug voordat van onze kant maatregelen konden treffen." Positief is dat het toernooi steeds meer een regionaal karakter krijgt en ook verenigingen als Wilhelmus, DWO en Laakkwartier er graag aan mee doen. "En we krijgen regelmatig verzoeken van verenigingen die vragen of ze – indien er een plaatsje vrijkomt – mogen inschrijven. Dat is een teken dat het toernooi goed staat aangeschreven", geeft Heemskerk aan.

List
Martin Stoelinga was niet te beroerd om een list te verzinnen om de tegenstander te misleiden. "Ik heb een verschrikkelijke hekel aan terugspelen op de keeper", vertelt Stoelinga. "Met de spelers heb ik afgesproken – indien zij dat wel doen – een consumptie aan de begeleiding verschuldigd zijn." Dat hielp. "Ik heb geen terugspeelbal gezien."
Dat zagen ook verschillende bestuurders en commissieleden van de verschillende verenigingen, die dinsdagavond naar De Lier waren gekomen om de verrichtingen van hun talentvolle spelers te zien.