Het is niet te zien, maar op deze plek langs de N470 wordt energie afgetapt die vrijkomt bij de wortels van planten.
Het is niet te zien, maar op deze plek langs de N470 wordt energie afgetapt die vrijkomt bij de wortels van planten. Foto:

Een plantenbatterij langs elke weg?

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week wordt de column verzorgd door Pim de Jager, onderzoeker van Plant-e.

Door: Pim de Jager

Afgelopen 1,5 jaar hebben we langs de N470 voor het eerst op grote schaal kunnen testen hoe we energie kunnen 'oogsten' die vrijkomt bij de wortels van planten. Dat gebeurt bij iedere plant. Wij zijn de eerste ter wereld die deze energie succesvol kunnen aftappen. De plant merkt daar overigens niets van. Ook voorbijgangers merken niets. Op onze testlocatie lagen 50 slangen in de sloot en onder de grond tussen de wortels. In het laboratorium werkt deze methode al jaren. Nu gaf de provincie Zuid-Holland ons de kans om te testen hoe we de energieopbrengst kunnen verhogen. We hebben verschillende lengtes van slangen getest, verschillende materialen en membranen. De test buiten was erg belangrijk om te kijken hoe het systeem werkt in verschillende seizoenen en met verschillende begroeiing.
Belangrijkste conclusies zijn dat de opbrengst het hoogste is onder grassoorten en gemixte begroeiing. De slangen kunnen dichter op elkaar liggen, waardoor we de opbrengst verder kunnen verhogen. Ook beweegt de opbrengst mee met het groeiseizoen van de planten en hebben we gemerkt dat een lange droogte funest is voor het systeem.
Na afronding van deze test gaan we op andere locaties in Nederland doorontwikkelen. Over 1 a 2 jaar hopen we zover te zijn dat we met ons systeem een stroomvoorziening kunnen leveren voor sensoren op afgelegen gebieden, waar nu periodiek de batterij moet worden verwisseld. Ook kan het systeem op termijn bijvoorbeeld de wegbelijning verlichten met slangen die we in de berm ingraven. Op langere termijn worden toepassingen in bijvoorbeeld 'natte' natuurgebieden en rijstvelden mogelijk. Ons systeem reduceert methaanuitstoot. Dit is een veel sterker broeikasgas dan CO2, dat in grote hoeveelheden vrijkomt in rijstvelden. Door rijstboeren aan elektriciteit te helpen en tegelijkertijd methaanuitstoot te beperken, vangen we twee vliegen in een klap.
Onze volgende stappen voor consumenten zijn zelfbouwpakketten voor thuis en op scholen.Ik ben zelf enkele jaren werkzaam bij Plant-e en het is bijzonder dat we nog steeds uniek zijn in de wereld. Anderen hebben wel geprobeerd om elektriciteit te winnen uit levende planten, maar het blijkt toch complexer dan iedereen denkt. Wij hebben de techniek nu aardig onder de knie en werken hard om de wereld te veroveren met onze unieke Nederlandse kennis.