Piet Vonk – met speed pedelec - voor zijn rijwielsporthuis aan de Voldersgracht. 'Een ideaal vervoersmiddel voor forensen'.
Piet Vonk – met speed pedelec - voor zijn rijwielsporthuis aan de Voldersgracht. 'Een ideaal vervoersmiddel voor forensen'. Foto:

In volle vaart naar Piet Vonk – en op een speed pedelec nog sneller terug

De Klis wordt al bijna honderd jaar verrijkt door de aanwezigheid van Rijwielsporthuis Piet Vonk. Toen verkocht het nog loodzware met menschenhanden gemaakte fietsen. Tegenwoordig heeft het onder meer de ultramoderne lichte speed pedelec fietsen in huis.

Die kwamen afgelopen jaar in het nieuws vanwege de wetgeving voor deze fietsen. Voor de wet zijn het bromfietsen en dat betekent dat je er op sommige plekken mee tussen de auto's moet rijden. Ook een helm is verplicht. "Als je 40 kilometer per uur rijdt kan een helm natuurlijk nooit kwaad", begint Piet Vonk, de derde generatie binnen dit Delftse familiebedrijf. Hij is enthousiast over de ontwikkeling van deze nieuwe elektrische fiets 2.0. Het grote verschil met de gewone elektrische fiets is dat de speed pedelec nog net iets sneller gaat. De maximumsnelheid is zo'n 45 kilometer per uur. Daarvoor moet je echter wel flink doortrappen. "Maar een snelheid tussen de 35 en 40 kilometer per uur is goed te doen", weet Piet Vonk. "En dát is het leuke aan deze fietsen. Het is ideaal voor forensen die vanuit Delft naar hun werk in bijvoorbeeld Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer of Maasland moeten gaan." Vaak is de speed pedelec in zulke gevallen sneller dan de auto. Daarnaast is het sowieso gezonder èn beter voor het milieu. Ook voor de portemonnee is de keuze voor een speed pedelec goed nieuws. "Want het kost hooguit 20 cent aan stroom om 'm helemaal op te laden." En dat weegt niet op tegen de prijzen die je aan de benzinepomp betaalt...
Het bevalt Piet Vonk ook na ruim negen decennia uitstekend in winkelgebied De Klis. "Een uniek stukje Delft waar nauwelijks leegstand is." Zowel Delftenaren als toeristen weten dit stukje stad goed te vinden èn te waarderen. "Voor toeristen is deze winkel echt een bezienswaardigheid. Zo'n winkel met alleen maar fietsen en aanverwante producten heb je in het buitenland natuurlijk ook niet." Het assortiment is ook nog eens enorm omvangrijk. Zo heeft Piet Vonk regenpakken in alle soorten en maten en kleuren en voor alle leeftijden. Ook de keuze aan fietshelmen, die steeds gewoner worden in het straatbeeld, is hier omvangrijk. Meer weten? Kom gerust eens langs of kijk op www.pietvonk.nl.