Kees Massar van Mesologie Massar weet veel over buikklachten, hoe die kunnen ontstaan en hoe je er weer vanaf komt.
Kees Massar van Mesologie Massar weet veel over buikklachten, hoe die kunnen ontstaan en hoe je er weer vanaf komt. Foto:

Buikklachten: vervelend maar gelukkig vaak goed te verhelpen

DELFT – Vanuit de wijde omtrek weten mensen de weg naar Mesologie Massar aan de Nieuwe Plantage 28 in Delft te vinden. Niet zelden kampen ze met buikklachten.

Sterker nog: het is het meest voorkomende probleem van mensen die bij mesoloog Kees Massar naar binnenstappen. "Vaak worden buikklachten veroorzaakt door verkeerde voeding", legt Massar uit. Dikwijls betreft het producten waarvan mensen juist denken dat het goed voor ze is. Zoals smoothies. Ja, fruit is goed en gezond, erkent Kees Massar. Maar ons lichaam is erop ingesteld om slechts één stuk fruit tegelijk en in z'n geheel binnen te krijgen. Slok je in één keer een fijngehakte mix van vier sinaasappels, drie kiwi's, een banaan en een halve zak spinazie naar binnen, dan doet dit het lichaam over het algemeen weinig goeds. "Verder zijn er bepaalde stoffen en producten waar sommigen niet tegen kunnen, dat verschilt sterk per persoon. Een bekend voorbeeld daarvan zijn gluten."
Buikklachten ontwikkelen zich sluipend, weet Massar. Vaak is de oorzaak onduidelijk. "Ik heb hier weleens iemand gehad die al zeventig jaar buikklachten had." Gelukkig biedt Mesologie Massar vaak uitkomst.
Hoe? "We beginnen met het maken van een voedingsoverzicht. Dan kijken we wat de relatie tussen voeding en de klachten kan zijn." Mesologie Massar heeft meerdere manieren om te ontdekken waar het mis gaat met voeding. Soms ligt de oplossing voor het oprapen, soms is de oorzaak wat complexer. En raar maar waar: de geur van je winden kan sterke aanwijzingen geven. "Zijn het winden die heel erg stinken? Dan is het vaak een eiwitprobleem. Zijn ze hard maar reukloos, dan duidt dat op teveel koolhydraten. Heb je hele vettige ontlasting en moet je daarna maar blijven vegen, dan geeft dit aan dat er een probleem is met de vetvertering."
Is duidelijk waar het probleem ligt? Dan krijgt de patiënt voedingsadvies en ondersteuning. Vervolgens wordt er voor over 2 maanden een nieuwe afspraak gemaakt. "En na een maand of vier gaat het in zeker 80 procent van de gevallen alweer beter."
Kees Massar geeft graag twee gratis tips die veel ellende kunnen besparen. "Allerbelangrijkste is wel om suiker zoveel mogelijk te beperken. Dat is lastig. Maar als je erin slaagt zul je merken dat je over de hele dag bijvoorbeeld veel meer energie hebt. En eet vruchten zoals ze in de natuur groeien. Dan zijn de het beste voor je."
Zie verder voor meer informatie www.mesologie-massar.nl of bel 06-49898133.