Afbeelding
Foto:

Felix Stegeman

De filmpjes die Felix Stegeman op YouTube plaatst zijn al bijna 2 miljoen keer bekeken. Onder de naam Felix015 wordt de 15-jarige Delfgauwenaar steeds beroemder.

1. Waarom wilde je hier aan de Molslaan worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier anderhalve maand geleden de gracht in ben gefietst. Het filmpje waarop dat te zien is, is zo'n 150.000 keer bekeken. Als je goed kijkt zie je 'm nog op de bodem liggen. Sorry dat ik op die manier de grachten heb vervuild, maar ik moest na die actie snel wegkomen."

2. Wanneer begon je met het maken van video's?
"Zo'n anderhalf jaar geleden begon ik met m'n eigen YouTube-kanaal Felix015. Daarvoor plaatste ik wel andere filmpjes, maar dat was geen succes. Ik ben ermee begonnen omdat ik zag dat andere jongeren ook eigen video's op YouTube plaatsten. Ik deed het niet om beroemd te worden. Het leek me leuk en ik maak er ook nog eens anderen blij mee. Dat blijkt wel uit de comments. Mensen vinden het grappig."

3. Wat hebben je video's gemeen?
"Het zijn vaak dingen die mensen wel zouden willen doen, maar niet doen omdat ze zich daar door anderen van laten weerhouden. Ik heb daar niet zo'n last van. Verder film ik regelmatig dingen die ik gewoon zelf leuk vind, zoals vuurwerk afsteken. M'n ouders vinden het niet altijd leuk wat ik doe en film, maar als ze het terugzien kunnen ze er meestal wel weer om lachen. Zoals die keer dat ik de gracht in fietste."

4. Mensen irriteren zich soms ook aan je acties. Zoals dat filmpje dat je in winkels gaat voetballen...
"Dat kan ik me voorstellen. Dat filmpje ben ik ook niet echt trots op. Ik wil geen treitervlogger worden. Ik probeer meestal vooral mezelf te treiteren. Zoals die video waarin ik over het ijs fiets en er doorheen zak. Zulke filmpjes zijn het leukst om te kijken èn om te maken. Het is spannend om over een dun laagje ijs te fietsen. De adrenaline giert op zo'n moment door m'n lijf."

5. Ben je bekend?
"In Delft wel. Op school word ik regelmatig aangesproken. En ook net nog, toen ik op je stond te wachten. Maar buiten Delft gebeurt dat niet vaak."

6. Heb je ergens spijt van?
"Ja. Dat ik voor dat goed bekeken filmpje waarin ik door het ijs zak niet even naar de kapper was geweest, haha. Ik had toen een soort kokosnootkapsel."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Dan zou ik m'n best doen om ervoor te zorgen dat Delft een voetbalclub heeft die in de Eredivisie uitkomt. Dan hoef ik niet meer naar Feyenoord te kijken."

8. Wat voor video's zijn nog in aantocht?
"Ik heb een rad gemaakt met tien vlakken, met op elk vlak een uitdaging van één van de kijkers. Als ik die draai dan moet ik dat doen. Eén daarvan is zwemmen in de brandnetels. Verder is er van alles dat ik nog wil doen, maar waar ik nog wat ouder voor moet zijn. Bijvoorbeeld in een bos een huis van dozen maken en daarin overnachten."

9. Wat is je grootste droom?
"Hiermee doorgaan en geld verdienen met filmen of iets anders op het gebied van media. Het is hartstikke leuk om zelf video's te maken en als het loopt verdien je er ook nog aan. Dankzij de advertenties op YouTube krijg ik één dollar per 1000 views. Dit levert meer op dan m'n zakgeld. Dit geld investeer ik weer in wat ik doe. Zo heb ik laatst een goede camera van 500 euro gekocht."

10. Ben je niet bang dat je video's je nog jaren achtervolgen?
"Nee. Ik kan ze ook zo weer verwijderen. En áls ze me in de toekomst blijven achtervolgen, tjah, dan is dat het risico van het vak."