De 2-jarige Mats met pal achter hem de man die hem uit het water redde: Harold Thung.
De 2-jarige Mats met pal achter hem de man die hem uit het water redde: Harold Thung. Foto:

Harold Thung deed wat niet vanzelfsprekend is en werd daarvoor beloond

DELFT - Harold Thung bedacht zich op 13 april geen moment toen hij de 2-jarige Mats in het water zag spartelen. Hij dook erin en redde het jongetje.

Afgelopen donderdag werd hier hiervoor in het zonnetje gezet. Op het Stadhuis kreeg hij een medaille en een gemeentepenning, bloemen en een taart met de tekst 'Bedankt held'.
"Ik hoorde gisteren pas dat ze dit plan waren", reageert Harold Thung na een reeks van lofuitingen. "Wat ik dacht toen ik erover hoorde? Van mij had al die heisa rond mijn persoon niet gehoeven. Ik ben vooral blij dat die jongen is gered. Zelf sta ik niet zo graag de belangstelling."
Dat stond hij donderdag wel. En terecht.
Op donderdag 13 april was Gea Boers met haar dochter en haar zoontje en een vriendin koffie aan het drinken bij Knus in de Delftse Hout. "M'n dochter vroeg dat moment eventjes veel aandacht", blikt moeder Gea terug. "En opeens zei mijn vriendin Chantal: 'Waar is Mats?'. Toen zagen we dat hij uit het water werd gehesen en heb ik hem aangepakt. Ik ben zijn redders Harold Thung daar zó ontzettend dankbaar voor." Ze wist niet wat ze met haar dankbaarheid aanmoest en meldde hem daarom bij de gemeente Delft en bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, die regelmatig redders beloont met een medaille.
Want het redden van een medemens is nog altijd geen vanzelfsprekend, benadrukte Paul Fasseur, secretaris van De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Dat was in 1767 de reden voor oprichting en anno 2017 is het nog niet veel anders. "We zien nog regelmatig foto's van filmpjes van iemand die in het water voor z'n leven vecht en een hele kade vol mensen kijkt. En het enige dat ze doen is met hun smartphone alles opnemen, dit online zetten en kunnen zeggen: Ik was erbij. Gelukkig zijn er ook mensen die wel in het water springen. Afgelopen jaren hebben we zeker zevenduizend medailles mogen uitreiken. Veel mensen zijn gered, helaas zijn sommige drenkelingen overleden. Maar ik kan niet vaak genoeg oproepen: doe iets, als je ziet dat iemand in het water ligt."
Burgemeester Van Bijsterveldt zich voor te kunnen stellen hoe de moeder van Mats zich voelde toen ze haar kind plots kwijt was. "Als moeder van twee kinderen heb ik dat ook weleens meegemaakt. Zo kan een zonnige dag plots omslaan in een nachtmerrie. Gelukkig was er iemand die het zag. Daar kunnen we dankbaar voor zijn. Het is een moedige daad geweest. Heel betekenisvol. Daar wil ik hem voor bedanken. Het is me een groot genoegen de gemeentepenning aan hem te mogen uitreiken."
Terwijl de taart met 'Bedankt held' door het gezelschap soldaat werd gemaakt, blikt George Thung desgevraagd nog eens terug op die dag dat hij de held was. Zo ziet hij zichzelf overigens niet. "Maar het voelt fijn dat ik dit heb kunnen doen."

Harold Thung, Paul Fasseur en burgemeester Marja van Bijsterveldt.