Hulpdiensten rukten zondagavond uit om zich te ontfermen over de vrouw die in het water was gefietst en de omstanders die haar er weer uit holpen. (foto: Hans Schlotter)
Hulpdiensten rukten zondagavond uit om zich te ontfermen over de vrouw die in het water was gefietst en de omstanders die haar er weer uit holpen. (foto: Hans Schlotter) Foto:

'Hier hadden we al voor gewaarschuwd'

DELFT – Wat velen al vreesden gebeurde zondagavond: een vrouw fietste het water van de Westsingelgracht in. De gemeente kondigt maatregelen aan.

Door: Jesper Neeleman

Al sinds de opening van dit nog vrij nieuwe fietspad klinkt kritiek. Het krioelt er – zeker overdag – van de fietsers en voetgangers. Maar het water bevindt zich op spuugafstand van het fietspad en de kades zijn op sommige plekken metershoog. Met een petitie werd eind vorig jaar geprobeerd de situatie te veranderen. De gemeente plaatste meerdere ladders om eruit te klimmen. Een proef met rood-witte barriers mislukte omdat raddraaiers die in het water gooiden. Daarna bleef het stil.
Tot zondagavond. Een vrouw fietste vanuit de binnenstad richting Hooikade. Ter hoogte van de brug bij de Poppesteeg fietste ze het water in. Omstanders redden vrouw uit het water. Daarna ontfermden hulpdiensten zich over iedereen die een nat pak opliep.
"Hier hebben we vanaf het begin al voor gewaarschuwd", reageert Marien Vermeer van de Fietsersbond Delft. "Toen maakten we ons al zorgen om de veiligheid. Er moet hier een deugdelijke oplossing komen. Nu is het water niet zo koud. Straks in de winter wel. En zie dan maar eens richting één van de trapjes te zwemmen. Er moet hier gewoon een hek komen, zoals dat ook aan de overkant staat. Het is wel te merken dat dit stuk stad door stedenbouwkundigen is bedacht – en niet door verkeersdeskundigen."
Volgens de Gemeente Delft en de hulpdiensten was dit de eerste keer dat iemand hier het water in fietste, al is er ook een onbevestigde incident over twee vrouwen die het water in waren gefietst. Volgens Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft was het ongeluk van zondagavond al het vijfde incident. De partij maakt zich al sinds de opening druk om de veiligheid van deze route. "In het begin hebben we op T-splitsing nog een rood-wit lint gespannen", blikt Martin Stoelinga terug. Inmiddels staat hier over de lengte van enkele meters een betonnen afzetting. Ook Stoelinga pleit ervoor over de gehele lengte van het fietspad een hek te plaatsen. "Het water zit dicht bij de weg. Het is vragen om ellende. Zeker als het straks weer glad wordt. Dit is onverantwoord."

n Lees verder op pagina 3.