Chris Piguilet heeft in zijn 'pubzuizfabriek' de vragen en antwoorden van de Delftquiz in zijn handen. In zijn hoofd zit nog veel meer en soms vrij nutteloze informatie. (foto: Jesper Neeleman)
Chris Piguilet heeft in zijn 'pubzuizfabriek' de vragen en antwoorden van de Delftquiz in zijn handen. In zijn hoofd zit nog veel meer en soms vrij nutteloze informatie. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Delftquiz: zelfs voor pubquizgoeroe Chris Piguilet bijzonder

DELFT – Honderden Delftenaren doen donderdagavond 7 september mee aan de Delftquiz. Dat wordt bijzonder. Zelfs voor de bekende Delftse pubquizmaster Chris Piguilet.

Door: Jesper Neeleman

Chris Piguilet heeft van het organiseren van pubquizzen zijn beroep gemaakt. Met succes. Zijn bedrijf telt inmiddels meerdere medewerkers, die zo'n 400 quizzen per jaar organiseren.
Niet vreemd dus dat Stichting DelftEvents de Delftse quizgoeroe benaderde om de Delftse stadsquiz te regisseren. Hij heeft er zin in. "Het leuke aan deze quiz is dat alles anders is dan wat ik normaal doe", vertelt hij. De stadsquiz vindt namelijk niet op één locatie, maar overal in de stad plaats en alle hulpmiddelen zijn toegestaan. Rond middernacht komen de captains en andere deelnemers naar Steck in de Kromstraat, waar ze de laatste vragen beantwoorden, alle antwoorden inleveren en er daarna nog een feestje van maken.
De quiz is uniek voor Delft. "Je ziet dit vooral in dorpen in het zuiden van het land, waar ze zo'n dorpsquiz dan tijdens de plaatselijke feestweek organiseren. Het hele dorp komt zo'n avond in actie. Daar hebben we het een beetje van afgekeken." Het is, ondervond hij, geen sinecure om zo'n grootse quiz te organiseren, met onder meer doe-opdrachten en vragen die via een YouTube-kanaal en een radiokanaal worden gesteld. En zie maar eens tweehonderd vragen te verzinnen waarop je het antwoord niet meteen op internet kan vinden. Gelukkig doet Delft massaal mee. "Ontzettend gaaf", vindt Chris Piguilet. Wie zich nog niet heeft aangemeld, dit kan nog tot dinsdag 5 september via www.delftquiz.nl. Hier is tevens meer info te vinden.

Uit de hand gelopen
Chris Piguilet had tot het jaar 2006 een 'normale baan', als facility manager. "Ik had een pak, een lease-auto en veel gezeik aan m'n hoofd", blikt hij terug. Dat kon anders. Hij ging pubquizzen organiseren. "Tot mijn grote vreugde is dit inmiddels uit de hand gelopen. Want het is ontzettend leuk om te doen." Hij is nu vrijwel 24 uur per etmaal pubquizmaster. "Want ik zie overal een vraag in. Laten we dat een afwijking van me noemen. Onderweg, 's nachts in bed, de hele dag door komen vragen in me op. Die schrijf ik op. Van de tien blijft er uiteindelijk één over. Het klinkt crue, maar iets als orkaan Harvey, daar haal ik zo tien vragen uit. Of de geboorte van een neushoorntje in Blijdorp, eerder dit jaar. Nu kan ik daar nog vragen over stellen. Over twee jaar niet meer. En dat is maar goed ook. Want stel je voor dat iedereen twee jaar moet onthouden hoe dat neushoorntje heet."
Zelf weet hij dat wél. "M'n hoofd zit vol nutteloze informatie, ja. Ik vind het lastig m'n hoofd helemaal leeg te maken. Al gaat dat tegenwoordig beter dan voorheen. Ik maak op vakantie geen aantekeningen meer als ik een kerkje bezoek. Voor je sociale leven is het werk van pubquizmaster, omdat ik altijd 's avonds en in het weekend werk, dodelijk." Gelukkig is ook het werk als pubquizmaster gezellig genoeg. "In tegenstelling tot mijn concullega's mag je met mij altijd in discussie. Degene die gelijk heeft krijgt van de ander een fles wijn." Eén keer, toen Piguillet vroeg welke drie landen in Afrika met een Z beginnen, was hij de pineut. "Bleek dat Soedan die dag net in Noord- en Zuid-Soedan was opgesplitst." Ook mooi: er wordt altijd vals gespeeld. "Vooral op bedrijfsfeesten. En IT"ers zijn hierin het ergste. Maar we betrappen ze altijd. En ze winnen ook nooit, omdat ze te druk zijn met antwoorden opzoeken." Wie wel wint? "De meest gemêleerde teams", zegt Piguilet. Een tip waar je 7 september wat mee kan...