Frank Platzek, Jacqueline de Vos Burchaer, Kees van 't Hul, Jenny Omvlee en Ed van Gronsveld (.v.l.n.r.) geven het goede voorbeeld. (foto: Jesper Neeleman)
Frank Platzek, Jacqueline de Vos Burchaer, Kees van 't Hul, Jenny Omvlee en Ed van Gronsveld (.v.l.n.r.) geven het goede voorbeeld. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Bridgend Delft gaat op herhaling

DELFT – Vier Delftse bridgeverenigingen sloegen vorig jaar de handen ineen en organiseren samen één bridgecursus. Dat was een succes. Dus gaan ze dit jaar op herhaling.

De clubs wilden met hun gezamenlijk actie meer mensen enthousiasmeren voor de sport èn meer leden werven. Dat lukte. De oproep in onder meer Delft op Zondag leidde tot 38 deelnemers voor de cursus. Die hebben zich verdeeld over de vier Delftse verenigingen: Prometheus, ODD, Gisolf en De Gaech.
Ed van Gronsveld kijkt met plezier terug op de bridgecursus Flits 1. "Ik had al jarenlang het idee om te gaan bridgen zodra ik met pensioen was", vertelt hij. "Toen ik in Delft op Zondag over de cursus las, leek dat me een mooie start. Twaalf jaar terug had ik ook al eens een cursus gedaan, maar daar wist ik weinig meer van." Inmiddels is hij weer bijna dagelijks druk met deze sport.
Ook Jacqueline De Vos Burchaer is inmiddels in de ban van het bridgen. "Het was een goede zet om die cursus te volgen." Niet alleen omdat ze dit kaartspel zo graag speelt en het spel nu veel beter snapt. Ook de sociale factor is voor haar belangrijk. "Vier jaar geleden ben ik deze regio komen te wonen. Ik kende niet veel mensen. Sinds die cursus is m'n sociale netwerk behoorlijk uitgebreid." Bridgen kan verder mentaal best pittig zijn, ervoer ze. "Als ik twee, drie uur hebt gebridged, dan moet ik niet meteen daarna naar bed gaan. Zo'n avond moet ik dan eerst even laten bezinken." Hoewel je het misschien niet zou verwachten, komt er ook uithoudingsvermogen bij kijken, geeft Jacqueline aan. "Want als je op een avond al 23 spellen hebt gespeeld, moet je ook die 24ste nog scherp zijn."
Daarnaast, merkt Van Gronsveld, moet je er ook wel energie in stoppen om verder te komen. "Het komt niet aanwaaien." Tijdens de cursus bleek wel welke deelnemers enthousiast hun huiswerk deden en wie niet. En wie er een beetje tijd en enthousiasme in stopt, kan al redelijk snel op behoorlijk niveau meespelen. Van de 38 cursisten hebben zich al 23 lieden aangemeld voor de vervolgcursus Flits 2. "We beschouwen deze gezamenlijke actie van vier bridgevereniging als een succes", zegt Kees van 't Hul van BC Gisolf. "We hebben het bridge in Delft nieuw leven in geblazen."
De cursussen worden vanaf begin oktober gegeven in Buurthuis Voorhof. Mail voor meer informatie en aanmelden naar bridgecursusdelft@gmail.com