Hotels in de stad hebben er met Airbnb een concurrent bij, maar gaan de concurrentie graag aan. (foto: Jesper Neeleman)
Hotels in de stad hebben er met Airbnb een concurrent bij, maar gaan de concurrentie graag aan. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Airbnb in Delft: geen beleid en geen overlast

DELFT - Steeds meer toeristen die naar Delft komen overnachten in een kamer die ze huren via het populaire platform Airbnb. Dit leidt nog niet tot overlast, maar niet iedereen is gelukkig met deze ontwikkeling.

Door: Jesper Neeleman

Tot vijftien jaar geleden kon je als toerist in Delft kiezen uit hotel of camping. Toen kwamen de bed & breakfasts. Later kwam Airbnb. Via dit online platform is het eenvoudig je eigen woning te verhuren aan toeristen. Delft telde vorig jaar ruim 150 Airbnb-aanbieders met samen bijna 250 bedden. "En dat merken we natuurlijk wel", zegt Chantal Kouwenhoven. Ze runt Hotel Johannes Vermeer en is voorzitter van de hotelsectie van de Delftse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Airbnb is een leuke nieuwe trend. Als je kijkt wat er in Delft wordt aangeboden, dan ziet dat er prachtig uit. Het is zeker een concurrent voor ons." Wat Kouwenhoven en haar collega's vooral stoort, is dat op het nieuwe fenomeen Airbnb nauwelijks controle is. Terwijl de hotels te maken hebben met controles op gebied van brandveiligheid en legionella en personeel van alles moeten kunnen en weten, is de wondere wereld van Airbnb nog een grijs gebied. In Amsterdam worden ze er op meerdere plekken horendol van. Woningen worden er soms permanent verhuurd en veranderen in illegale hotels. Sommige Amsterdammers hebben tegenwoordig dronken Britten als buren. In Delft zijn volgens de gemeente geen meldingen van overlast. Op vragen van GroenLinks liet het college recent weten dat 'de ervaring leert dat aanbieders niet uit zichzelf toeristenbelasting afdragen'. Delft zegt verder dit jaar een onderzoek te beginnen naar de aard en omvang van de particuliere verhuur van vakantiewoningen. De uitkomsten 'kunnen aanleiding geven tot verder onderzoek en het opstellen van beleid of regels'. Dat is er nu dus niet. Rogier Camijn van Hampshire Hotel Delft Centre houdt de ontwikkelingen in de gaten. "Ik ben heel benieuwd wat Delft gaat doen", reageert Camijn. Hij en zijn collega's van de Nederlandse Hampshire Hotels zien Airbnb niet als bedreiging. "Onze doelgroep is heel anders. De één wil een camping, de ander een villa en er zijn gelukkig genoeg mensen die een mooie hotelkamer willen." Bij Delft Marketing vinden ze Airbnb goed passen bij de nieuwe toeristische trend 'connect with locals', zegt Marjan den Boer van Delft Marketing. "Wij signaleren dat de jonge, meer eigenzinnige citytripper steeds meer zoekt naar authentieke en lokale invloeden en een meer persoonlijke beleving."
Het aantal particuliere verhuurders in Delft is een stuk groter dan wat alleen al op airbnb.nl staat, weet Camijn. "We zien graag dat er regelgeving komt voor deze verhuurders. Als is het maar vanwege de veiligheid. Meestal moet het eerst fout gaan voordat er controle komt." Nico Buijs van Hotel Coen zegt de opkomst van Airbnb wel te merken. "Vroeger had in je Delft twee B&B's. Nu zijn er tientallen particuliere verhuurders. Tel op wat dat genereert." Moeten zij ook aan regels worden onderworpen? Nee, antwoordt Buijs. "Maar het zou prettig zijn als hotels aan minder regelgeving hoeven te voldoen."