Afbeelding
Foto:

Jan Pieter Barendse (64)

-Wat bent u hier aan de Fabrieksstraat aan het doen?
"Ik zat net m'n stappenteller goed te doen. Die was losgeschoten."

-Waar komt u vandaan?
"Ik ben net in De Kurk in de Kromstraat geweest. Daar hou ik de druivenstruik bij."

-Bent u een specialist?
"Dat niet. Ik ben een tuinderszoon, maar werk zelf 38 jaar bij DSM. Nog een weekje werken en dan ga ik met pre-pensioen. Ik kom al veertig jaar in De Kurk en m'n dochter werkte er. Toen we daar eens zaten te eten merkte ik op dat die druivenstruik er wat verwilderd bij stond. Zo is dat ooit begonnen."

-Kijkt u uit naar u pensioen?
"Zeker. Ik heb er bewust voor gekozen eerder met pensioen te gaan. Ik ben industrieel hygiƫnist. Hartstikke leuk. Het lijkt me wel lekker dat ik straks even niets moet. Maar nu het zo dichtbij is, vind ik het ook wel spannend. Je laat toch een heel leven achter je. Dat komt niet meer terug. Het kan even duren voordat je dat een plekje kunt geven. Maar ik heb genoeg hobby's. Ik fotografeer en lees graag, we dansen nog."

-Heeft u recent nog iets leuks meegemaakt?
"Zeker. Onze dochter werd 30 en dat vierden ze bij Fortuna met nog twee anderen die ook 30 werden. Dinsdag vierde onze kleinzoon z'n derde verjaardag. Dat was leuk."

-Wat is uw nieuws van de week?
"Dat Donald Trump in Afghanistan wil blijven. Eerst was het steeds 'America first', maar hij gaat nu toch wat globaler denken. Dat verrast me."