Full Speed-voorzitter Sjaak Lispet en Delfia-voorzitter Erwin de Graaf zijn blij elkaar te hebben gevonden.
Full Speed-voorzitter Sjaak Lispet en Delfia-voorzitter Erwin de Graaf zijn blij elkaar te hebben gevonden. Foto:

Delfia heeft voorlopig weer een toekomst. Bij Full Speed

DELFT – Delfia trekt in bij buurman Full Speed. De voorzitters van beide clubs zijn blij met deze oplossing, die op het allerlaatste moment werd gevonden.

Door: Jesper Neeleman

Delfia-voorzitter Erwin de Graaf heeft er wel wat nachtjes van wakker gelegen, bekent hij. "Ik ben zelf ook al veertig jaar lid van Delfia", zegt hij. "Het waren hectische tijden."
Die hectische tijden begonnen vorig jaar met het bericht dat Delfia per 1 juli 2017 haar eigen sportpark moest verlaten. De club moet wijken voor woningbouw. Dat deed het. Het gras op veld 1 komt nu al tot kniehoogte. Op veld 2, dat al langer niet wordt gebruikt, groeien al kleine boompjes. De natuur neemt er het heft in eigen hand.
Dat heeft ook Delfia uiteindelijk gedaan. Gemeente Delft stelde in eerste instantie twee alternatieven voor: verhuizen naar het sportpark van dvv Delft of naar sportpark Tanthof-Zuid. "Bij dvv Delft waren we welkom, maar wel als leden van Delft, niet als zelfstandige vereniging", zegt De Graaf. In Tanthof zou de vereniging zelfstandig kunnen blijven, misschien een eigen kantine hebben, maar doordeweeks trainen werd lastig. "We leken hier een beetje op onwil te stuiten. Toen dit niets werd, heeft de gemeente overal haar handen er vanaf getrokken. Ze vonden dat ze gesprekken hadden geïnitieerd en daarmee genoeg inspanning hadden verricht. Daarover zijn we heel erg teleurgesteld. Het is me tegenvallen hoe ze zich voor ons hebben ingespannen."
Delfia ging zelf in gesprek met clubs. DVC en Full Speed stonden hier beide voor open. Het werd Full Speed. "Wij zijn blij met de nieuwe bewoner van ons sportpark", reageert Full Speed-voorzitter Sjaak Lispet. "Delfia blijft toch een mooie club met een rijke historie. Ik kwam er vroeger al en heb altijd een zwak voor Delfia gehad. Het zou zonde zijn als zo'n club in één keer zou worden weggevaagd. Leuk dat we met de komst nog meer levendigheid op het sportpark hebben. We zien zo weer eens wat nieuwe gezichten hier en het is goed voor de kantine-omzet. Als vereniging zijn wij maatschappelijk bezig. Het voelt fijn om Delfia nu de helpende hand te kunnen bieden."
Delfia heeft nog twee voetbalteams op zondag en één zaalvoetbalteam. Op dinsdag kwamen oud-leden er biljarten en op vrijdag werd geklaverjast. Ook die twee groepen zijn welkom bij Full Speed. Tot voor kort waren ook een linedanceclub en een bridgeclub in de kantine aan de Mozartlaan actief. "Maar omdat alles zo lang duurde zijn de bridgers een andere locatie gaan zoeken en heeft de linedanceclub besloten te stoppen."
De voetballers voetballen verder. Voorlopig, zegt Graaf. Dat klinkt niet hoopvol. "Het is lastig beleid te maken als je zo lang in het ongewisse zit. We weten allemaal dat het voetballandschap er over vijf jaar anders uitziet dan nu. Delft heeft, gezien het inwonersaantal, relatief veel voetbalclubs. Tussen de regels door merkten we in de gesprekken met de gemeente wel dat er in de toekomst meer samenwerking moet komen tussen clubs en dat er multifunctionele sportparken gaan ontstaan, ten gunste van de voetbalsport en het financiële plaatje van de gemeente."