Ook in de binnentuin wordt woensdag nog gewerkt. Op de achtergrond (eeuwen)oude en nieuwere gebouwen die nu samen meer dan ooit één kantoor vormen. Zie voor meer foto's www.delftopzondag.nl.
Ook in de binnentuin wordt woensdag nog gewerkt. Op de achtergrond (eeuwen)oude en nieuwere gebouwen die nu samen meer dan ooit één kantoor vormen. Zie voor meer foto's www.delftopzondag.nl. Foto:

Op stap in het gerenoveerde 'papierloze' kantoor van Delfland

DELFT – Het kantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland is gerenoveerd. Dat mocht wat kosten: zo'n 18,5 miljoen. Woensdag mocht de pers komen kijken hoe mooi het is geworden.

Door: Jesper Neeleman

Het gemeenlandshuis aan de Oude Delft en Phoenixstraat is niet zomaar een huis. Het was rond 1500 het eerste woonhuis dat in steen werd gebouwd. En daarom kunnen we er ook in 2017 van genieten. Het was één van de weinige panden die de grote stadsbrand van 1536 overleefde. Rond 1600 betrok het hoogheemraadschap het pand. Door de jaren heen werden er wat delen en gebouwen bij betrokken. Een eenheid was het niet. Energiezuinig evenmin. Rond 2012 stelde Delfland zich de vraag: renoveren of verhuizen? "We wilden graag hier in het centrum van Delft blijven", vertelt dijkgraaf Michiel van Haersma Buma. "We zijn hier goed bereikbaar en hebben sterke banden met Delftse instellingen als de TU en Deltares." Er hing wel een kostenplaatje aan. "Een gevoelige discussie", zegt Van Haersma Buma. "We zijn nog bezig met de kwijtschelding van de afvalwaterzuivering." Maar renoveren levert ook geld op. Delfland ging van vijf naar twee panden en de energierekening zal lager zijn dan ooit.
Het gerenommeerde Delftse architectenbureau Mecanoo werd ingeschakeld. "Onze opdracht was helder", zegt Seger Bekkers van Mecanoo. "Door de jaren heen is dit pand fors uitgebreid, met alle gevolgen van dien." Het eeuwenoude gedeelte is nu gerestaureerd waar nodig, duurzaam gerenoveerd en verbouwd om plaats te bieden aan moderne werkplekken. De dijkgraaf tilt z'n iPad op. "Dit is het enige dat ik nog heb", zegt hij. "Het gaat, het lukt, maar soms is het even zoeken." Achter hem komen nog wat snoeren uit de muur. "Dat hou je altijd", zegt hij. Het zijn alle laatste puntjes die komende maand op de i worden gezet. Het personeel is volgens hem lovend. "Ook wij zijn Nederlanders, we klagen veel, maar zelfs de meest sombere medewerkers vinden het heel erg mooi en licht geworden." Delfland werkt voortaan 'papierloos'. Desondanks zien we meerdere printers en kopieerapparaten. "Papierloos is nooit 100 procent", zegt de dijkgraaf. "Jullie hebben ook allemaal een blocnote. Voor een beter milieu moet de mens de wereld uit, maar dat werkt óók niet."
Later in de kamer van de dijkgraaf blijkt hij over meer dan een iPad te beschikken. In een decor van oude schilderijen en met het geluid van een ronkend geel apparaat vertelt hij over de geschiedenis van Delfland, die begint als Floris de Vijfde wil jagen en daarom het water in z'n jachtgebied wil reguleren. Via een fraaie binnentuin bereiken we de entree. Hier zit een gedenksteen in de grond verwerkt, die eraan herinnert dat Commissaris van de Koning Jaap Smit het pand op 3 juli 2017 heropende. "Dat is een beetje Delfland", zegt de dijkgraaf. "Als we bijvoorbeeld een gemaal openen, dan komt er een steen in de muur van dijkgraaf die erbij was." En wat als deze renovatie nooit had plaatsgevonden? "Dan zou dit gebouw na enige tijd zijn afgekeurd", antwoordt hij. Zo ver komt het niet. En het mooiste is, vindt hij, dat de 425 medewerkers die er werken dat nu met plezier doen.