Bijna iedereen wil een eigen auto, maar vervolgens staan die auto's vooral heel erg vaak stil. (foto: Jesper Neeleman)
Bijna iedereen wil een eigen auto, maar vervolgens staan die auto's vooral heel erg vaak stil. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

De stilstaande auto, een kans?

DELFT – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Voortaan trakteert hij de lezers van Delft op Zondag maandelijks op feitjes over het gelukkige huwelijk tussen Delft en innovatie.

Door: Geert van Grootveld

Het is omdat wij het wilden. Wij wilden ons op een makkelijke, veilige, comfortabele wijze van A naar B verplaatsen. Wij wilden ook zelf bepalen wanneer we dat deden en we wilden zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. Dit geeft namelijk een gevoel van vrijheid. De auto vervult deze waarden uitstekend. Dus heeft bijna iedereen nu een auto. Er zijn er in Nederland bijna 8 miljoen van. Dat is gemiddeld meer dan één auto per huishouden. En wat blijkt? In meer dan 90 procent van de tijd staat die auto stil. Kijk maar om je heen. Parkeerplaatsen staan vol. Het is vaak moeilijk om een parkeerplaatsje te vinden.
Het bezit van een auto is een groot goed geworden. Aanvankelijk werd er ook status aan ontleend. Maar de waarde die mensen geven aan het gevoel van status neemt – vooral bij jongeren - af. En daarmee zwakt ook de drijvende kracht achter het bezit van een auto af. Steeds meer komt het gebruik van de auto centraal te staan. Mensen zijn meer bereid om hun (vaak tweede) auto met anderen te delen. Dat biedt kansen.
De markt van de deelauto komt op. Er zijn diverse organisaties die op deze nieuwe markt actief zijn. Zo zijn er bedrijven die particuliere initiatieven voor het delen van auto's ondersteunen. Zij zorgen ervoor dat zowel het aanbod als de vraag van particulieren bij elkaar worden gebracht. Ook zorgen ze ervoor dat de verzekering geregeld is en de betaling kan plaatsvinden. Daarnaast zijn er bedrijven die deelauto's aanbieden. Ze hebben meestal vaste parkeerplekken en de deelauto is goed herkenbaar.
Het aantal deelauto's groeit. In het voorjaar van 2016 waren er ruim 25 000 deelauto's in Nederland. Dat was een sterke groei ten opzichte van het jaar ervoor. Deze groei doet zich vooral in de steden voor. Het Planbureau voor de Leefomgeving meldt ook positieve milieueffecten van het delen van auto's. Het blijkt namelijk dat autodelers minder kilometers rijden dan voordat zij een auto deelden. Hierdoor wordt er brandstof bespaard en minder broeikasgassen uitgestoten. Ook in Delft is de deelauto goed zichtbaar. Bovendien zijn in Delft al een paar ideeën om de elektrische deelauto te introduceren. Dit is een goede zaak, omdat dan ook een positieve bijdrage wordt geleverd aan het verlagen van zowel de luchtverontreiniging als de geluidoverlast in de stad.