Nauwelijks protest

n Vervolg van de voorpagina

Dankzij de nieuwe koelingsbron kunnen ook tal van materialen veel grondiger worden onderzocht, zoals de sterkte van vliegtuigvleugels. Verder zal onder meer worden gewerkt aan zonnecellen met meer opbrengst en aan super-batterijen voor mobieltjes. "Omdat in Delft experimentele en fundamentele onderzoeksprogramma's mogelijk zijn, neemt deze Nederlandse onderzoeksreactor nu al een onmisbare plaats in tussen grote internationale nucleaire instituten van wetenschappelijke aard. Na de nieuwbouw wordt deze positie nog sterker: meer onderzoek mogelijk, grotere precisie en met een grotere spin off naar de samenleving", zo omschrijft de universiteit de nabije toekomst. Om die reden besloot het rijk al in 2012 tot een bijdrage van 38 miljoen aan het in totaal 117 miljoen euro kostende plan. De resterende 79 miljoen wordt betaald door de TU zelf.

Bouwbezwaar
Een eventueel laatste bouwbezwaar kan bij de Raad van State alleen nog worden ingediend door de Veiligheidsregio Haaglanden. Maar dat gaat zeer waarschijnlijk niet gebeuren. Die instantie heeft in eerder stadium alleen kleinere kanttekeningen geplaatst, zoals het verzoek om extra rekening te houden met eventuele stroomuitval in lagere delen van het gebouw, vanwege de kans op heviger wordende regenbuien door klimaatverandering.
De nu dus vrijwel probleemloos verstrekte moderniseringsvergunning illustreert dat de kijk van de samenleving op het Delftse kernreactorinstituut in ruim dertig jaar drastisch is veranderd. In de jaren '80 van de vorige eeuw speelden zich aan de Mekelweg nog protestacties af die met inzet van de ME werden beƫindigd. Zo was er in 1980 een bestorming door honderd actievoerders, die makkelijk op het terrein konden komen. De markante reactorkoepel werd daarbij een foto-symbool voor het toenmalig verzet tegen kernenergie. In 1982, kort voor een massale landelijke betoging tegen kruisraketten met kernkoppen, waren er in Delft opnieuw acties met spandoeken en rookbommen. In 1987 werden nog een keer protestleuzen op de koepelreactor geverfd.

Niet te vergelijken
Daarbij is het sindsdien gebleven, mede omdat duidelijker werd dat de kleine Delftse wetenschapsreactor niet te vergelijken is met een grote kernreactor zoals in Borssele, waar massaal energie voor huishoudens en industrie wordt opgewekt. Na de ramp in 2011 rond de Japanse kernenergiecentrale van Fukushima liet de TU uit eigen beweging de kernreactor zekerheidshalve toch aan een extra onderzoek onderwerpen. Het stralingsniveau kan zelfs in extreme situaties niet boven de wettelijke ongevalsnormen komen, was de conclusie daarvan. Uit die 'stresstest' bleek dat de Mekelweg-reactor bestand zou moeten zijn tegen uitzonderlijk weer en een eventuele aardbeving.