De kleine kernreactor, die zich bevindt in het bekende koepelgebouw aan de Mekelweg, wordt gemoderniseerd. (foto: Jesper Neeleman)
De kleine kernreactor, die zich bevindt in het bekende koepelgebouw aan de Mekelweg, wordt gemoderniseerd. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Kernreactor van TU wordt top onderzoekscentrum

DELFT – De uit 1963 daterende en puur voor wetenschappelijk gebruik ontworpen kernreactor in de TU-wijk mag worden gemoderniseerd. Dat rijksvergunningsbesluit heeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming deze week bekend gemaakt.

Door: Henk de Kat

De Delftse universiteit is daar blij mee, want dit biedt straks veel meer mogelijkheden tot top-onderzoek in Delft. Het vernieuwingsplan, 'Oyster' genoemd, komt op het volgende neer: De bestaande kleine kernreactor - een watervat met daarin nucleaire staven - krijgt een uitbouw rondom een koelsysteem, dat temperaturen van 250 graden onder nul weet te bereiken. Bij zulke extreem lage temperturen kunnen wetenschappers de in het vat opgewekte neutronen en positronen veel beter 'sturen'.
Deze aanbouw moet eind 2019 klaar zijn. Vanaf dat moment kunnen tal van metingen honderd keer nauwkeuriger of honderd keer sneller worden verricht dan nu. "Deze verbetering zal bijdragen aan hoogstaand wetenschappelijk onderzoek, versnelde innovatie en daarmee aan onze Nederlandse kenniseconomie", aldus de TU. Ook het onderwijs, waaronder scholing aan ziekenhuispersoneel dat met nucleair materiaal werkt, komt hiermee op een hoger niveau.
Een praktisch winst-voorbeeld van de modernisering van de kernreactor is dat de ontwikkeling mogelijk wordt van een nieuwe generatie radio-isotopen, oftewel 'nucleaire medicijnen', voor academische ziekenhuizen. Kankercellen kunnen dan met uiterste precisie worden vernietigd zonder gezond weefsel te beschadigen.

n Lees verder op pagina 3