Burgemeester Van Bijsterveldt steunt de restauratieplannen om deze Jugendstilkunst voor Delft te behouden. Zij wordt hier bijgepraat door Wim van Leeuwen. (foto: SKED/Rob van Soldt)
Burgemeester Van Bijsterveldt steunt de restauratieplannen om deze Jugendstilkunst voor Delft te behouden. Zij wordt hier bijgepraat door Wim van Leeuwen. (foto: SKED/Rob van Soldt) Foto: Rob van Soldt

Krijgen oude kruiswegstaties alsnog een nieuw leven?

DELFT - Decennialang lagen ze te verstoffen en te verpieteren. Binnenkort komt waarschijnlijk een einde aan de lijdensweg van acht enorme kruiswegstaties.

Door: Jesper Neeleman

De acht doeken, waarop de lijdensweg van Christus staat afgebeeld, hadden het ook niet makkelijk. De doeken werden in de jaren '20 gemaakt door de schilder Herman Veldhuis. Ze hingen jarenlang in de Hippolytuskerk. Toen die kerk in de jaren '60 werd gerestaureerd, verdwenen enkele kruiswegstaties. Later, in 1973, werden geen diensten meer gehouden in de kerk. Die was daarmee overbodig geworden. Dus werd het gebouw gesloopt. De acht overgebleven kruiswegstaties belandden op de sloopstapel. Een betrokken Delftenaar, Piet Rijk, merkte dit op. Hij redde de acht doeken van een weg naar de vuilnisbelt. Hij bracht de kruiswegstaties naar de gemeentelijk archiefdienst. Die overhandigde ze vervolgens aan Museum Prinsenhof Delft. Hier lagen de doeken jarenlang opgerold en op elkaar gestapeld op een zolder. "Ze waren behoorlijk on-museaal opgeslagen", vertelt Wim van Leeuwen, voorzitter van de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft, de organisatie die de doeken uiteindelijk in bezit kreeg. Dat laatste had nogal wat voeten in de aarde. Want ondanks het feit dat niemand jarenlang naar de kruiswegstaties omkeek, ontstond in 2003 een jarenlange discussie over het eigendomsrecht ervan. Inmiddels is iedereen het erover eens dat ze toebehoren aan de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft.
Die wil ze laten restaureren. Dat is geen sinecure. De doeken zijn zo'n 2,74 bij 3,80 meter groot en de gaten zitten erin. Ze zijn gemaakt van papier op jute. Dat moet worden verstevigd. Het jute uit 1925 is verteerd en heeft losgelaten. Deze jute achterlaag moet daarom worden verwijderd en vervangen. Ook de randen moeten worden verstevigd. "Uit onderzoek is gebleken dat het museale afbeeldingen zijn en dat ze het restaureren waard zijn", benadrukt Van Leeuwen. De totale kosten voor de restauratie bedragen 105.000 euro. Het goede nieuws is dat allerlei fondsen en organisaties hiervan al 98.000 euro hebben toegezegd. Het minder goede nieuws is dat dus nog 7000 euro nodig is. Die wil de stichting nu via crowdfunding bijeenbrengen. Slaagt die missie, dan kunnen de doeken in de toekomst op meerdere plekken in het land worden tentoongesteld. En wat als het resterende bedrag niet wordt opgehaald? "Dan zullen we waarschijnlijk besluiten ze alsnog te restaureren. Dan zullen we alleen wel wat moeten bezuinigen op de restauratie. We zijn nu echter zo dicht bij de finish, dit kan en mag niet meer misgaan."
Stichting Kerkerlijk Erfgoed Delft roept op te doneren via NL05 RABO 0358 2476 40 t.n.v. Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft met vermelding van Kruiswegstaties. De stichting doet graag iets terug. Wie 25 euro of meer doneert krijgt een uitnodiging voor twee personen voor de opening van de tentoonstelling in 2019. Wie 50 euro of meer doneert krijgt diezelfde uitnodiging plus een boek over de geschiedenis en de restauratie van de staties. Wie 100 euro of meer doneert krijgt dit eveneens, plus een excursie naar het restauratieatelier.