Van der Lelij: “In de pilot staat alcohol-preventie centraal, maar deze aanpak leent zich natuurlijk ook uitstekend om jongeren bewust te maken van de gevaren van bijvoorbeeld roken en obesitas.
Van der Lelij: “In de pilot staat alcohol-preventie centraal, maar deze aanpak leent zich natuurlijk ook uitstekend om jongeren bewust te maken van de gevaren van bijvoorbeeld roken en obesitas. Foto:

'We gaan het hoe dan ook voor elkaar krijgen'

n vervolg van de voorpagina

Niet alleen de ouders, maar ook leraren weten volgens kinderarts Van der Lerlij niet altijd waar ze het beste aan doen. "Ik ken zelfs het voorbeeld van een docent die het een leerzame ervaring leek zijn leerlingen Guinness te laten proeven tijdens een werkweek in Ierland. Dan begrijp er je dus niets van", vertelt hij.

Meer dan een praatje
De bijeenkomsten behelzen meer dat een praatje over de gevaren van alcohol voor jongeren. "Eenrichtingsverkeer, zoals een foldertje met informatie, beklijft niet bij deze jonge mensen. Daarom kiezen we voor een interactieve aanpak. Eerst de kennis aanleveren, duidelijk maken hoe slecht alcohol voor je is. Vervolgens gaan we de met kinderen, hun ouders en soms met acteurs situaties naspelen."
In het najaar verschijnt bovendien een praktische gids, die scholen kunnen gebruiken in de lessen, met tips, trucs en beknopte achtergrondinformatie.
Van der Lelij is overtuigd dat zijn zo gewenste alcoholvrije generatie jongeren er met deze aanpak gaat komen. "DSW en het Reinier de Graaf hebben we al aan boord. We zijn in gesprek met de GGD en de gemeente om mee te doen, zodat we de pilot kunnen starten als straks de scholen weer beginnen. En voor de landelijk uitrol volgend jaar zijn we volop in overleg met het ministerie van O,C en W. We gaan het hoe dan ook voor elkaar krijgen. Die alcoholvrije generatie komt er."