Cor Gordijn kijkt vanaf een bankje uit over het oude zwembad, waar geen kinderen maar karpers zwemmen. Links het verenigingsgebouw, waar ooit een duikplank stond. (foto: Jesper Neeleman)
Cor Gordijn kijkt vanaf een bankje uit over het oude zwembad, waar geen kinderen maar karpers zwemmen. Links het verenigingsgebouw, waar ooit een duikplank stond. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Karpers en volkstuinbezitters genieten nog steeds van het oude buitenbad

DELFT - Delft heeft nog steeds een buitenzwembad. Alleen zwemmen hier tegenwoordig karpers en een schildpad. We halen er herinneringen op met Cor Gordijn.

Door: Jesper Neeleman

Gordijn weet nog goed dat hij voorzitter was van de volkstuinvereniging aan de Kogelgieterij. Ze moesten wijken voor woningbouw. De gemeente dacht mee over een nieuwe plek . Gordijn liet zich begin jaren '90 niet afschepen met een stukje grond onder een flatgebouw. Het geduld werd beloond. Toenmalig wethouder Boelens had plots een beter idee: het bleek het oude buitenbad van Zwembad Kerkpolder en de ligweide eromheen te zijn. Duizenden Delftenaren hadden hier jarenlang verkoeling en vertier gezocht. Maar: te duur. Dus: weg ermee. Gordijn ging er kijken. "Het was wel even schrikken", weet Gordijn nog. "Er stond hier een heel bos." Er was werk aan de winkel. Maar de volkstuinvereniging ging akkoord. De gemeente bood aan het oude zwembad te slopen en de grond gelijk te maken. Cor Gordijn stak daar een stokje voor. "Ik zag dat er wel iets van te maken viel. Bovendien zou dit de gemeente geld besparen." Die ging er dus mee akkoord. "Die avond ben ik meteen schetsen gaan maken." Het bad had een soort L-vorm. Er kwam een muur tussen het diepere korte deel en het langere ondiepe deel. In dat diepe deel werden twee kelderruimtes gebouwd met een soort deksel erop. Daar bovenop kwam het nieuwe verenigingsgebouw. Het ondiepere deel werd getransformeerd in een grote vijver. Talloze leidingen werd uitgegraven en afgevoerd. Het kostte twee jaar om het hele complex te veranderen van een zwembad met ligweide in een volkstuincomplex met vijver. Gordijn wil het geen complex noemen. "Een rot naam. Wat we hier hebben, is meer een park." Tevreden kijkt hij uit over het water. Karpers en de schildpad merken onze aanwezigheid en laten zich veelvuldig zien, hopend op een handje voer. Twee reigers vechten om het beste plekje aan de rand. "Kijk. Dit is puur natuur. Je zit hier gewoon prachtig. En dan schijnt het zonnetje nog niet eens."
Bezoekers van de volkstuin zijn vaak verbaasd dat het oude buitenbad er nog gewoon is, vertelt de 81-jarige Delftenaar die al vanaf z'n 28ste een volkstuin heeft. "Het is voor ons als vereniging ook uniek natuurlijk, zo'n grote vijver. Het levert de vereniging echter niets op. Op deze plek hadden ook drie of vier volkstuinen kunnen komen." Die kwamen er niet. "Dat is me niet altijd door iedereen in dank aanvaard. Maar een stukje Delftse nostalgie is bewaard gebleven en het is een prachtige plek geworden. Oude van dagen die het weten, strijken wel eens neer op dit bankje en kunnen hier dan uren zitten."

Afbeelding