Begin dit jaar ontstond een nieuw zicht op Delft. Geen gezicht, of geen probleem?
Begin dit jaar ontstond een nieuw zicht op Delft. Geen gezicht, of geen probleem? Foto: Koos Bommelé

Een nieuw zicht op Delft

DELFT – De wereld verandert en daarmee ook de skyline van Delft. Wie vanaf de zuidkant van de stad richting de binnenstad kijkt, ziet sinds dit jaar ook hoog gebouw opdoemen.

Tussen twee enorme historische kerken staat nu een groot kantoorgebouw. Het is het toekomstige pand van het European Patent Office, dat in de Rijswijkse Plaspoelpolder wordt gebouwd. De bouw ervan begon al in 2015. Waarschijnlijk wordt het dit jaar nog in gebruik genomen.
Het gloednieuwe kantoorpand telt dan 85.000 vierkante meter kantooroppervlak en 1750 werkplekken. Het heeft maar liefst 27 verdiepingen en is 107 meter hoog. Daarmee is het – gelukkig – nog wel 1,75 meter lager dan onze trots; de Nieuwe Kerk. Dat dan weer wel. Het nieuwe Rijswijkse kantoor is echter wèl weer 28 meter hoger dan de 79 meter lange toren van de Oude Kerk. Dat is op deze foto, genomen vanaf de Kruithuisbrug, een klein beetje te zien.
En zo staan historie en innovatie opeens gebroederlijk naast elkaar in één beeld. Een nieuw zicht op Delft. Geen gezicht, een nieuw gezicht of geen probleem? Laat het weten op de Facebookpagina van Delft op Zondag.