Edith (l) en Annemarel doen aan preventie en geven voorlichting en advies. (Foto: Erwin Dijkgraaf)
Edith (l) en Annemarel doen aan preventie en geven voorlichting en advies. (Foto: Erwin Dijkgraaf) Foto:

'Wij willen hen helpen om
de eindstreep te halen'

DELFT - Veel Delftenaren hebben schulden. Dat doet iets met mensen. Hoe zorg je dat je uit de schulden blijft? En hoe pak je het aan als je er toch in beland bent? In een serie van negen artikelen besteedt Delft op Zondag in samenwerking met de stichting ISOFA aandacht aan hulp bij schulden.

Door: Esdor van Elten

Deze week laatste aflevering, met Edith von Berg en Annemarel van Kempen van de Financiële Winkel. De Financiële Winkel van de Gemeente Delft begeleidt mensen bij een eventueel schuldhulptraject, maar besteedt ook veel aandacht aan preventie, voorlichting en advies. Dat laatste is de voornaamste taak van trainers en adviseurs Edith von Berg en Annemarel van Kempen: "Wij willen hen helpen om de eindstreep te halen. We signaleren problemen, regelen praktische zaken en proberen de verwachtingen te managen. Want mensen blijven verantwoordelijk voor hun eigen situatie."
Edith en Annemarel geven aan de cliënten van de Financiële Winkel onder meer de verplichte workshop Administratie Ordenen. Hierbij krijgen zij hulp van vrijwilligers van zowel Humanitas als ISOFA. "Hun hulp is super belangrijk. Zonder hen zouden we het niet op deze schaal kunnen doen. We zijn blij met hun inzet." Edith en Annemarel sturen regelmatig cliënten door naar ISOFA: "Dat zijn mensen die wat langere tijd nodig hebben dan die ene middag die wij er aan kunnen besteden. Bijvoorbeeld omdat er veel papier is, of vanwege persoonlijke omstandigheden." Daarnaast geven ze veel stoomtrainingen bij intermediairs en ketenpartners en de verplichte budgettraining voor cliënten in het schuldhulptraject. "Allerlei onderwerpen passeren hierbij de revue." Ook het omgaan met instanties is een belangrijk onderwerp: "Negentig procent van de problemen ontstaat door de communicatie." Om daar meer grip op te krijgen gebruikt de Financiële Winkel een systeem van kleurprofilering, waarmee het gedrag van mensen in kaart wordt gebracht. "Ieder heeft zijn eigen kenmerken. Daar is geen goed of fout in, maar het is wel handig om het van elkaar te wéten."
Omdat jongeren een belangrijke doelgroep zijn geven Edith en Annemarel gastlessen aan scholieren van groep acht en het voortgezet onderwijs en bij het ROC. Bij die net iets oudere jongeren komt Edith soms al serieuze problemen tegen. Twee speciale doelgroepen tenslotte zijn de Jongeren Academie en tienermoeders. "Die hebben weer hun eigen problematiek en aandachtspunten." Edith en Annemarel werken met plezier en toewijding aan dit forse takenpakket: "Schuldenproblematiek grijpt diep in op de levens van mensen. Preventie is dus essentieel. Het is beter om schulden te voorkomen dan om ze op te lossen!"
Dit artikel kwam tot stand door inzet van ISOFA en financiële bijdragen van het Oranje Fonds en het Kansfonds. Meer info: www.isofa.nl.