De mannen en vrouwen die zich afgelopen tijd uitsloofden om weer een mooie Delftse boot te realiseren. Met als tweede van links en bovenaan nachtburgemeester Leo Quack. Donderdag waren zijn in het Westland nog bezig met hun boot, die het thema 'Gezellig hart van Delft' heeft.
De mannen en vrouwen die zich afgelopen tijd uitsloofden om weer een mooie Delftse boot te realiseren. Met als tweede van links en bovenaan nachtburgemeester Leo Quack. Donderdag waren zijn in het Westland nog bezig met hun boot, die het thema 'Gezellig hart van Delft' heeft. Foto:

Dankzij een netwerk en vele Delfts blauwe harten vaart de Delftse boot dit weekend mee tijdens Varend Corso

DELFT – Delft vaart ook dit jaar weer mee met het Varend Corso. Dit ging echter niet zonder slag of stoot, weet Leo Quack, één van de leden van de projectgroep.

Door: Jesper Neeleman

Hij had het kunnen weten. Vorig jaar waren hij en Stichting Taptoe Delft de drijvende kracht achter de comeback van de Delftse boot. En ook toen viel het niet mee. In december ontving hij de laatste toegezegde sponsorgelden. "Dat ophalen van het geld was een heel gedoe", weet hij nog. "Een gigantische uitdaging. Maar ik heb er uiteindelijk toch wel plezier in gehad en er veel waardering voor gekregen. Het was uiteindelijk alle moeite waard." Dus liet hij zich overhalen dit jaar weer voor de Delftse boot in te zetten. Op voorwaarde dat hij zich niet met de financiële kant zou bemoeien.
Aan de vooravond van het Varend Corso spreken we hem in grandcafé De Sjees. Z'n telefoon gaat onophoudelijk. Allerlei puntjes op de i. Voor z'n neus een bierviltje. Al bellend krabbelt hij er zo nu en dan wat op. Hij heeft inmiddels een mooie verzameling volgeschreven viltjes. Even leek het erop dat Leo Quack kapitein van een zinkend schip was, toen één van de sponsors liet weten toch niet het toegezegde bedrag te sponsoren, maar wel in natura wilde helpen. Dat gebeurde zo'n vier weken geleden. "Dat bericht zorgde voor veel stress. Ik heb weleens gedacht: we kappen ermee." Dat deden ze niet. Integendeel. "We varen dit weekend met een mooie boot mee. Dat is mede te danken aan het grote netwerk van betrokkenen. Veel van onze vrienden, kennissen en relaties waren bereid ons op allerlei manieren te steunen. Dat is de redding geweest. Al die hulp en de bijdragen van de sponsors, Ondernemersfonds Delft voorop, zijn we heel dankbaar voor."

Mooie promotie
Daarom zijn 'we' er weer bij en dat is prima. Want Delft hoort gewoon met een boot op het Varend Corso vertegenwoordigd te zijn, vindt de nachtburgemeester. "Zo'n boot is natuurlijk een mooie promotie voor Delft." Delft is daarnaast de meest druk bezochte gemeente tijdens het Varend Corso. Nergens staan zoveel toeschouwers langs de route als in Delft. Dan mag Delft natuurlijk ook in de bonte stoet van boten niet ontbreken. "En veel van die mensen gaan na afloop toch even de stad in", weet Leo Quack.
Doet Delft mee om te prijzen? Leo Quack heeft geen idee. De Delfts boot mag er in elk geval zijn. Op de boot - die als thema 'gezellig hart van Delft' heeft staat een groot 3D geprint Delfts blauw hart. Ook de rest van de boot is in Delfts blauwe stijl aangekleed. "Ik weet natuurlijk nog niet hoe die andere boten eruit zijn. Het zou in elk geval leuk zijn als we een prijsje winnen. Ook vanwege het vele werk dat hier door veel mensen in is gestoken."