Afbeelding
Foto:

Vita Zuiderwijk

Vita Zuiderwijk (24) uit Den Hoorn vertrekt eind deze maand naar Nepal, waar ze kinderen met een lichamelijke handicap gaat helpen met muziektherapie.

1. Waarom wilde je bij Lijm & Cultuur worden gefotografeerd?
"Dit is de plek waar het voor mij als muzikant ooit begon. Althans, ik begon ooit bij De VAK, maar bij Lijm & Cultuur vond m'n eerste echte grote optreden plaats. Dat was een Griekse opera met Dario Fo, inmiddels zo'n zeven jaar geleden."

2. Je vertrekt straks voor vijf maanden naar Nepal. Waarom?
"Ik zit nu drie jaar op het conservatorium en heb een hoop gezien en meegemaakt als therapeut. Twee jaar geleden heb ik met m'n mond open van verbazing naar een uitzending van Floortje Dessing gekeken, die voor haar tv-programma opnames maakte in een weeshuis daar. Het lijkt me een super interessant land en de cultuur spreekt me wel aan. Buiten dat ik de kinderen daar iets wil leren kan ik daar zelf ook veel leren."

3. Je kiest niet de makkelijkste weg...
"Klopt. Ik kan ook gewoon in eigen land vluchtelingen helpen met muziektherapie. Dat zou ik ook wel willen doen. Maar juist door naar een land te gaan waar alles anders is en waar ik de taal niet spreek, leer ik vluchtelingen die hetzelfde meemaken ook weer wat beter begrijpen, denk ik. Communiceren wordt lastig. Ik probeer nu Nepalees te leren, maar dat is niet eenvoudig. Met muziek kom je echter ook zonder taal een heel eind. Ik ga muziek inzetten als middel om de kinderen op sociaal en cognitief vlak te helpen. Met behulp van muziek leren ze nieuwe vaardigheden. Motorische, maar ook sociale."

4. Zie je nog ergens tegenop?
"Ik loop al anderhalf jaar met dit idee. Nu het zo dichtbij komt, vind ik het wel spannend. Maar ik heb verder niet zo veel verwachtingen. Ja, er zullen moeilijke momenten zijn. Ik ga er heel open in. Dan zal het ook niet mee- of tegenvallen."

5. Wat is je beste idee ooit?
"Om verder te gaan in de muziek en me aan te melden voor het conservatorium. Hiervoor deed ik een studie Sport en Bewegen. In de gymlessen die ik toen weleens gaf gebruikte ik ook muziek en dat werkte heel positief. Wel bijzonder dat dit, achteraf gezien, eigenlijk al een soort ontmoeting met muziektherapie was."

6. Werkt muziektherapie voor iedereen?
"Nee. Je moet er wel voor open staan. Als dat zo is, kun je altijd resultaat boeken."

7. Als ik burgemeester was, dan...
"... zou het een enorme chaos worden. Het zou misschien wèl een leuke chaos worden, maar daar zit geen stad of dorp of te wachten. Dat kan ik dus beter aan iemand anders overlaten."

8. Wat is je mooiste herinnering?
"Dat zijn er heel veel. Ik kies een recente. Onlangs was ik met m'n vriend op vakantie in het zuiden van Duitsland. We liepen daar door de bergen en daar heerste zo'n ontzettende rust. Geen omgevingsgeluiden, koeien die vrij rondliepen... Een super ontspannen ervaring in een schitterende omgeving."

9. Hoe kunnen we je steunen met je muziektherapieproject voor Nepalese kinderen?
"Mensen die een klein muziekinstrument kunnen missen kunnen me hiervoor mailen via v.zuiderwijk@gmail.com. Ik haal ze graag op. In Nepal wil ik die uiteindelijk achterlaten voor de kinderen. Verder kunnen mensen doneren voor mijn crowdfunding-actie op www.doneeractie.nl/muziektherapie-in-nepal/-2175."

10. Wil je verder nog iets kwijt?
"Op een muur bij het Doelenplein staat al jaren een mooie tekst: 'Wees Blij'. Dat wil ik iedereen meegeven. We zijn ons daar nog weleens te weinig van bewust."