Afbeelding
Foto: Willem de Bie

Eigenlijk is dit een mooi voorbeeld van het door fotografen graag gebezigd gezegde 'één foto zegt meer dan 1000 woorden'. Plaats van handeling is de Phoenixstraat ter hoogte van de Schoolstraat. Prominent is de metamorfose van dit gedeelte van de stad.

De oude foto ademt een zekere rust uit, die synoniem was aan het begin van de jaren zestig. Ook de enorme kastanjebomen dragen daar aan bij. En de eerste perikelen rond de spoorzone: de treinrails zijn al verplaatst richting Phoenixstraat, zodat op de oorspronkelijke locatie het spoorviaduct gebouwd kon worden. Links, achter de ton zien we een werkman met laarzen praten met een man van de spoorwegen. Te herkennen aan zijn mooie pet. Achter hen de werkplek van de man, vanwaar hij de spoorbomen kon bedienen. Opgeleukt met wat plantjes voor de ramen. Rechts, de ogen enigszins kritisch op Tiemen gericht met zo'n blik van 'Ik kom toch niet op de foto hè?...' (wel dus), een vrouw op weg naar de Spoorsingel. Opmerkelijk is dat de spoorbomen half open (of dicht) zijn en iedereen op z'n dooie gemakje over het spoor wandelt. Mooi ook die tekst boven de spoorbomen: 'aanraken draden levensgevaarlijk'. Waarschijnlijk voor diegenen die dachten dat de paarden- of stoomtram nog door de stad reed. Ongeveer in het midden van de foto's is nog net de zijmuur van een deel van het Prinsenhof te zien; in de Schoolstraat bevinden zich de Prinsenkelder en de 'Kamer van Charitate'. Het Prinsenhof, genoegzaam bekend als een pleisterplaats voor Willem van Oranje, had een kelder waarin wijnen en proviand werden bewaard. Willem moest natuurlijk lekker eten als-ie er was. Vanuit het Prinsenhof kom je via de voormalige soepkeuken in de 'Kamer van Charitate', een Delftse instelling die in 1597 werd opgericht ten behoeve van de armenzorg. Delftenaren die het erg krap hadden konden hier brood en turf krijgen. De kamer wordt tegenwoordig gebruikt voor kleine bijeenkomsten en als trouwlocatie.

Terug naar de Phoenixstraat. De huidige situatie rond de Spoorzone doet al lang denken aan een pretpark, waar je met je autootje of fietsje elke dag weer een ander parcours mag rijden. Hopen dat ze ook lekkere grote kastanjes of zoiets terugplaatsen. (informatie op www.dubbeldelft.nl)

Afbeelding