J.W. van Asten bij zijn woning. (Foto: PR)
J.W. van Asten bij zijn woning. (Foto: PR) Foto: PR

Icoon van het Heilige Land uit de steigers

De steigers zijn weg, de rust is teruggekeerd in torenflat Bieslandsekade 70-194. Het gemeentelijk woonmonument in het Delftse Heilige Land staat er weer fraai bij.

Begin dit jaar startte woningcorporatie Woonbron hier een bijzonder onderhoudsproject, waarin onder andere de oorspronkelijke kleuren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn teruggebracht. Het kleurenpallet en de bouwkundige ingrepen kwamen tot stand in nauwe samenwerking met de monumentencommissie. Bewoner Van Asten is dik tevreden. "Persoonlijk kende ik de architect van de flat, de heer Samuel van Embden, erg goed. Ik was dan ook erg verheugd toen de steigers verdwenen en het eindresultaat zichtbaar werd."

Functionalisme
De torenflat aan de Bieslandsekade is gebouwd in de periode 1951-1959. In het ontwerp van het gebouw heeft architect S. van Embden zich laten inspireren door het functionalisme; een stroming in de architectuur die uitgaat van soberheid. Bij de torenflat kenmerkt deze bouwstijl zich door veel witgebruik en het op subtiele wijze toepassen van accenten aan de verschillende functies die het gebouw destijds herbergde; ouderenhuisvesting, woningen voor ongehuwden, wijkgebouw, kleuterschool en medisch centrum.

Nieuw jasje
Door de jaren heen is de torenflat meegegaan met de tijd. Bij de verschillende ingrepen in en aan de flat is altijd rekening gehouden met het oorspronkelijke karakter van het gebouw. Zo ook nu in dit onderhoudsproject. De flat heeft nu de kleuren van weleer. Andere ingrepen zorgen ervoor dat de flat weer helemaal van deze tijd is: de galerijhekken zijn vervangen door hekken met een gladde glasplaat, de galerijvloeren hebben een afwerklaag in kleur, afgestemd op de galerijhekken, en het glazen dak van de entree kreeg nieuwe meerlaagse platen van transparant kunststof.
Zo kan het gebouw in een 'nieuw' jasje, met respect voor zijn historie, weer jaren mee.