Vervolg van voorpagina

"Door jullie snelle handelen hebben jullie veel extra leed kunnen voorkomen." De drie laten het eerbetoon een beetje ongemakkelijk over zich heenkomen. "Het is logisch dat je dit doet", vertolkt Annelies hun gevoelens. "Het is je burgerplicht." Maar daar is Paul Tromer, veiligheidsadviseur van de Gemeente Delft, het toch niet mee eens: "In deze geïndividualiseerde maatschappij is het helaas niet meer zo vanzelfsprekend dat mensen handelend optreden." De adviseur hoort ook de tip van Annelies: "zorg nou dat er wat te drinken en eten is voor de hulpverleners en de slachtoffers", welwillend aan. "Ik zal dat aan de gemeente doorgeven." Ploegchef Martin Kloor is ook vol lof over het handelen van de buurtbewoners. "Dit is een voorbeeld van hoe het moet: alarmeer en doe wat je kunt. Maar hou daarbij altijd ook altijd oog voor je eigen veiligheid. Neem aanvaardbare risico's!" Ron den Hartog overhandigt daarna aan de 'participerende burgers' een welverdiend bloemetje dat in dankbaarheid werd aanvaard: "Maar het had niet per se gehoeven hoor", vindt Annelies.
De bewuste brand blijkt inderdaad te zijn aangestoken door een bewoner. De toestand van de verwarde man wordt onderzocht. Roy: "Het is natuurlijk heftig en erg, maar ik hoop ook dat hij hulp krijgt."
Ook het onderzoek naar hoe de brand precies is gesticht is nog in volle gang. In totaal zijn vier woningen onbewoonbaar. Vidomes heeft de bewoners tijdelijk ergens anders ondergebracht. Een aantal van hen zou liever niet terugkeren. "We kijken wat er voor hen gedaan kan worden."