Nick Peters ging zalf aan de slag om de 'absurde helling'op te meten. (Foto: PR)
Nick Peters ging zalf aan de slag om de 'absurde helling'op te meten. (Foto: PR) Foto:

"Dit gaat ongelukken opleveren"

Soms sla je als bewoner steil achterover van wat er voor je deur gebeurt. Voor een aantal bewoners van de Spoorsingel gold dat vorige week letterlijk.

Door Esdor van Elten

"Dit gaat ongelukken opleveren". Bewoner Nick Peters van de Spoorsingel kan het haast niet geloven. Afgelopen week is het trottoir naast het nieuw aangelegde wegdek van Spoorsingel richting de Coenderstraat aangelegd. Tot verbijstering van Peters en zijn buren loopt zijn stoep nu welhaast steil omhoog. "Dit is een helling van ongeveer 13 tot 15%, legt Peters uit, die zelf met waterpas en meetlint aan de slag ging. Voor iemand die gezond is en stevig op zijn of haar benen staat is het nog wel te doen, maar denk eens aan moeders met kinderwagens of mensen die slecht ter been zijn, of mensen met een rolstoel of een scootmobiel. Voor hen is de helling nemen lastig, maar de kans dat ze omvallen is ook niet denkbeeldig." Zijn buurvrouw van het makelaarskantoor valt Peters bij: "Op zich is het fijn als de klanten bij ons binnenrollen, maar niet op deze manier." Volgens Peters is de eerste valpartij waarbij de ambulance er aan te pas moest komen al geweest. "Dit kan toch niet de bedoeling zijn." En dat er straks in de winter nog eens extra gevaarlijke situaties ontstaan met gladheid laat zich raden, denkt Peters.

Laden en lossen
Daar komt nog eens bij dat precies op deze plek ook nog eens een laad- en losplaats is gepland. "Dat wordt dus onwerkbaar. Rolkarren en palletwagens met zware lading zijn op zo'n helling nauwelijks te hanteren. Die gaan dus alle kanten op, met alle gevolgen van dien." De twee bewoners begrijpen niet dat de gemeente dit kan goedkeuren. Peters: "Ik heb contact opgenomen met aannemer Crommelijn hierover. Zij gaven aan dat de gemeente het zo wil hebben." Een woordvoerder van het aannemersbedrijf bevestigt dit: De plannen hiervoor zijn al negen jaar geleden gemaakt en vastgelegd in een contract. Daar houden wij ons eenvoudig aan. Uiteindelijk is het aan de gemeente om hier op te reageren, niet aan ons." Het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) reageerde desgevraagd: "Wij zijn op de hoogte van de situatie en hebben hier zeker aandacht voor. Wanneer er vragen of opmerkingen vanuit de omgeving zijn over de inrichting van de openbare ruimte, stemt Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft deze op individueel niveau af met de betrokken bewoners en/of ondernemers – zo ook de vraag over het trottoir van de Spoorsingel."

Burgerbrief
Toch meent Peters reden genoeg te hebben om nu via een burgerbrief bij de gemeenteraad aan te kloppen: "Ik nodig hen uit om de situatie zelf in ogenschouw te komen nemen en hoop dat zij bereid zullen zijn er alles aan te doen om deze gevaarlijke situatie op te heffen."
Overigens maakt deze specifieke casus deel uit van een groter palet aan zorgen van de bewoners over de verkeerssituatie rond de Hugo de Grootstraat, Spoorsingel en Phoenixstraat. "Ook daarover hebben wij bij de gemeente aan de bel getrokken."