Als Mischa Eradus zijn volgende partij wint, kan hij doorstromen naar de A-klasse. (Foto: PR)
Als Mischa Eradus zijn volgende partij wint, kan hij doorstromen naar de A-klasse. (Foto: PR) Foto:

"De voorbereiding is geweldig, de ontlading voelt fantastisch!"

In 2012 stond de Delftse kickbokser Mischa Eradus (19) al eens in deze krant, na het winnen van het Nederlands Jeugdkampioenschap Kickboksen.

Door Esdor van Elten

Sindsdien timmert de jonge sporter aardig aan de weg. Op vijf augustus kickbokst Mischa een wedstrijd in de Marokkaanse stad Tanger in het kader van de 'Grand Prix King Mohamed VI' : als Mischa daar wint stroomt hij door naar de A-klasse, en ligt de weg naar het profboksen voor hem open. Een profcarrière zou voor Mischa een droom zijn die werkelijkheid wordt. "Ik kickboks sinds mijn elfde. Het was natuurlijk geweldig dat ik drie jaar later al Nederlands Jeugdkampioen werd. Dat smaakte naar meer." Op zijn 16e verliet Mischa de jeugdcompetitie. "Vanaf dat moment vecht je zonder bescherming. Toen kon het echte werk beginnen." Sindsdien heeft hij heel wat partijen gekickbokst, onder meer op de grote gala's van Fightsense, "en de meeste heb ik gewonnen." Komende week staat hij in Marokko op een groot kickboksevenement: de FightLeague. "Dat is echt groot, met topvechters en veel publiek." Mischa weet nog niet veel over de tegenstander die zaterdag tegenover hem in de ring staat: "Ik weet dat hij Assas heet en dat hij lang is, talentvol en sterk met zijn benen. Hoe ik hem moet aanpakken, laat ik aan mijn trainer over. Die bereidt het allemaal goed voor." Mischa vertrok afgelopen donderdag 27 juli ook naar Tanger, zodat hij nog meer dan een week heeft om zich optimaal voor te bereiden.

Hoog niveau
Marokko is één van de opkomende landen als het om kickboksen gaat. "Maar in Nederland staan we ook al een aantal jaren op een hoog niveau", zegt Mischa vol zelfvertrouwen. Hij begon zelf in Delft aan deze sport en traint nu onder begeleiding van de broers Adil en Nabil Boukhari in Rotterdam, "samen met mijn maatje Romano Bakboord", die overigens óók aantreedt in Tanger. Naast een goede trainer is ook een goede sponsor van groot belang. Mischa heeft er verschillende, ook uit Delft en omgeving. Ook andere ondersteuning is belangrijk: "Zo helpt Peter de Louw van Fysical Hilegersberg, waar ik werk, mij met krachttraining en fysiotherapie." Kickboksen heeft niet altijd een even goede naam. Gelukkig is dat de laatste jaren wel verbeterd. Dat de Marokkaanse koning Mohamed VI zijn naam aan de FightLeague verbindt, is wat dat betreft een hoopgevend teken. Mischa: "Ik denk dat die slechte naam vaak uit onwetendheid voortkomt. Als mensen het niet hebben meegemaakt weten ze niet hoe leuk de sport is. De voorbereiding is al geweldig. De uiteindelijke ontlading voelt fantastisch!"