Een schilderij van Gerrie de Graaf dat de doelstelling van het initiatief
Leuke Luitjes goed illustreert.
Een schilderij van Gerrie de Graaf dat de doelstelling van het initiatief Leuke Luitjes goed illustreert. Foto:

Samen er op uit na een
'match' via de Leuke Luitjes

DELFT – Net als voor jonge mensen, is een netwerk belangrijk voor ouderen. Zonder groot netwerk zouden oudere mensen kunnen vereenzamen. Om dat te voorkomen, moeten ouderen veel in contact gebracht worden met buurtgenoten.

Bijvoorbeeld mensen die dezelfde hobby hebben. Door die mensen veel met elkaar in contact te laten komen, worden ze gestimuleerd om samen actief te worden en te blijven. Leuke Luitjes is een niet-commercieel initiatief voor mensen van zestig jaar en ouder. De bedoeling is om ook in Zuid-Holland, en dus ook in Delft, deze activiteiten te gaan ontplooien. "We richten ons bijvoorbeeld op mensen van zestig jaar en ouder die hun hobby niet meer kunnen uitoefenen", legt een medewerker uit. "Met als reden dat degene met wie ze dat altijd deden is weg gevallen."
Strand, zwemmen, fietsen en wandelen. Leuke Luitjes doen het graag in de zomer. En dan pakken ze ook graag een terrasje of genieten ze van een picknick. Lekker buiten! Wat vind jij leuk? Kaarten, fotograferen, samen koken en eten, of naar het theater. Het is allemaal mogelijk. Laat het weten en meld je aan! "Via onze website kunnen mensen dus met elkaar in contact komen. Vind een nieuw maatje om op pad te gaan. Je houdt zelf de regie en kunt zelf bepalen of en wanneer je samen iets leuks gaat doen."
Leuke Luitjes is oorspronkelijk begonnen in Gelderland, maar de initiatiefnemers denken dat in Zuid-Holland en Delft ook veel belangstelling voor deze methode bestaat. Ben je als zestig-plusser niet van plan om alleen achter de spreekwoordelijke geraniums te blijven zitten? Zoek dan je eigen maatje, makkelijker dan via Leuke Luitjes is het niet. Kijk voor meer informatie op www.leukeluitjes.nl.