Wethouder Ferry Förster van STIP (links) ontvangt de prijs uit handen vice-voorzitter Pieter ten Broeke van het LSVb
Wethouder Ferry Förster van STIP (links) ontvangt de prijs uit handen vice-voorzitter Pieter ten Broeke van het LSVb Foto:

Beste studentenkamerstad 2017,
zou Delft er trots op mogen zijn?

DELFT – De Belangenvereniging Binnenstad Delft-Noord vindt dat het enthousiasme over de uitverkiezing van Delft tot Beste Studentenkamerstad 2017 getemperd moet worden. Volgens de belangenvereniging loopt Delft juist achter op vele andere steden. Gemeenten moeten volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) een sleutelrol spelen in het nijpende kamertekort in studentensteden. Bij de bepaling van de winnaar in deze verkiezing, wordt gekeken naar de uitgedeelde punten aan particuliere verhuur, corporaties, informatievoorziening en overige zaken. "Delft onderscheidt zich vooral op het gebied van particuliere verhuur", aldus de belangenvereniging. "Maar daar moeten we juist niet trots op zijn, omdat vele andere steden wèl eisen stellen aan kwaliteit en overlast beperken." De Gemeente Delft heeft volgens de LSVb heel goed gescoord op het onderdeel 'particuliere verhuur', met de maximale score van 15 uit 15. Particuliere verhuur is verkamering. "Dit heeft er mee te maken, dat er in deze stad helemaal geen vergunning nodig is om met meerdere personen in één woning te wonen. Hierdoor is het mogelijk dat iemand kan beslissen om meerdere studenten in zijn huis te laten wonen. Zodat het woningtekort snel kan worden teruggedrongen. En dat is nu net het verschil in perspectief." Volgens de belangenvereniging is de meetlat van de LSVb alleen gericht op de huisvesting voor studenten. Waar de LSVb aan voorbij gaat, is dat deze omzetting in kamerbewoning veelvuldig voor overlast zorgt voor de andere bewoners van de stad. "Waar de LSVb ook aan voorbij gaat, dat is dat ook studenten zelf klagen over huisjesmelkers die de hoofdprijs vragen voor een kamer, zonder oog voor brandveiligheid of onderhoud."
Ook de Delftse CDA-fractie is bezorgd en heeft die bezorgdheid geuit in vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders.