Er bestaan vele recepten voor asfalt. Op de N470 wordt gekozen voor een variant die de automobilist brandstof bespaart.
Er bestaan vele recepten voor asfalt. Op de N470 wordt gekozen voor een variant die de automobilist brandstof bespaart. Foto:

Op zoek naar het beste recept voor asfalt

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. De weg is een belangrijke schakel tussen de A4, de A13 en de A12, maar er komt meer. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week de vijfde column, verzorgd door Steven Mookhoek, onderzoeker wegenbouw en innovatie bij TNO.

Door: Steven Mookhoek

Asfalt. Het matzwarte tafellaken waar veruit de meeste wegen van Nederland mee zijn bekleed. Je let er eigenlijk nooit op. Dat is ook precies de bedoeling. Het is veiliger om het andere verkeer in de gaten te houden en bovendien leuker om naar het uitzicht te kijken. Voor mij is dat anders: ik let zelfs heel goed op het asfalt. Elke dag weer.
Als onderzoeker bij TNO probeer ik het beste asfalt te ontwikkelen. Wat het beste is, verschilt per weg. Door het mengsel te veranderen, veranderen ook de vijf belangrijkste eigenschappen van asfalt: Stroefheid (hoe snel sta je stil als je remt), Geluidsvermindering, Levensduur, Rolweerstand van de banden en kosten. Er bestaan honderden recepten van asfalt voor fluisterwegen, bochtige wegen, drukke wegen. Alleen naar de eigenschap rolweerstand is nog weinig onderzoek gedaan. Dat is jammer, want hiermee kan het brandstofverbruik, en dus de uitstoot van auto's, flink worden verminderd.

Winst
Bij de vernieuwing van de N470 wil de provincie Zuid-Holland zorgen dat de weg zoveel mogelijk energie bespaart. Ook het asfalt. Ik heb met Strukton Civiel en de provincie onderzocht welke winst er te halen valt met asfalt dat speciaal is ontwikkeld om de rolweerstand te verlagen. Een mooie uitdaging voor iemand die van asfalt houdt, met een prachtig resultaat. Ons recept bespaart iedere weggebruiker 2 procent brandstof en 2 procent CO2-uitstoot. Elke kilometer van dit asfalt bespaart per jaar de energie van vijf huishoudens in vergelijking met standaard asfalt. En het mooie is: daar hoef je als automobilist helemaal niets voor te doen. Ook de andere eigenschappen zijn dik in orde: het geluid van de weg halveert en ook de remweg wordt korter.
Mijn droom is om in tien jaar de helft van de wegen in Zuid-Holland of zelfs in heel Nederland duurzamer te maken met dit asfaltmengsel. En als het goed is, ziet u daar niets van.
Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op de website www.n470geeftenergie.nl.