Josje is blij met de hulp en tips van ISOFA. Ze staat niet meer rood en weet waar haar geld naartoe gaat. Dat geeft rust.
Josje is blij met de hulp en tips van ISOFA. Ze staat niet meer rood en weet waar haar geld naartoe gaat. Dat geeft rust. Foto:

'Nu mijn administratie op orde is geeft dat veel rust'

DELFT - Veel Delftenaren hebben schulden. Dat doet iets met mensen. Het is een bron van zorg en verdriet. Hoe zorg je dat je uit de schulden blijft? En hoe pak je het aan als je er toch in beland bent? In een serie van negen artikelen besteedt Delft op Zondag in samenwerking met de stichting ISOFA aandacht aan hulp bij schulden.

Door Esdor van Elten

In deze aflevering Josje van der Kaa (50). Zij weet wat het is om schulden te hebben. "Ik werd al jong weduwe", vertelt ze. "Ik ben dakloos geweest en heb overal en nergens in Nederland op straat geleefd, met alle (financiële) problemen die daar bij horen."
Die tijd ligt echter al ver achter haar. Inmiddels woont zij al acht jaar in Delft en heeft zij geen schulden. "Met mijn weduwepensioen, huursubsidie en zorgtoeslag kom ik redelijk rond. Ik kan zelfs een beetje sparen." Toch nam zij vorig jaar contact op met ISOFA. "Op advies van het jeugdteam dat mijn zoon begeleidt. Ik heb dan wel geen schuld, maar ook geen overzicht. Mijn geld verdween gewoon, en ik wist niet waaraan."
Dat was niet zo heel vreemd: "Mijn administratie was een puinzooi." Daarmee was Josje aan het goede adres: De vrijwilligers van ISOFA helpen mensen bij het ordenen van hun administratie. Josje: "Samen kregen we de administratie vlot op orde. Alles wat belangrijk is zit nu in één map. Lekker overzichtelijk."

Opgeruimd
Toen de administratie eenmaal op orde was merkte Josje dat het oude motto: 'een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd', helemaal waar is. "Ik heb veel meer rust", geeft ze aan. Josje merkte meteen resultaat: "Ik sta nu niet meer rood, en dat wil ik ook niet meer." Dat komt vooral omdat ze nu veel beter met haar geld omgaat. "Ik weet nu waar mijn geld blijft, en kan veel beter plannen en mijn geld verdelen. Spreid je kosten en aankopen. Ik begin vaak al in februari met cadeautjes verzamelen voor december. Het scheelt veel als je aanbiedingen kunt gebruiken. En ik pak de zaken tegenwoordig meteen aan. Als ik nu een rekening krijg, betaal ik die meteen. Dan ben ik er van af. Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf."

Toekomst
Josje maakt nu ook nieuwe plannen voor de toekomst: "Ik woon al zeven jaar in een te klein huis. Ik slaap in de woonkamer. Ik wil wel graag iets anders. Grip om mijn financiën helpt me daarbij. Het is enorm belangrijk te voorkomen dat je in de problemen beland. In de schulden belanden gebeurt me dus niet nog een keer!"
Om privacyredenen is de naam van Josje gefingeerd.
Dit artikel is onderdeel van een negendelige reeks die tot stand is gekomen door inzet van ISOFA en financiële bijdragen van het Oranje Fonds en het Kansfonds. Kijk voor meer informatie op de website www.isofa.nl.