Op het bedrijventerrein Technopolis verrijzen mondjesmaat steeds meer bedrijven, maar bedrijven in de maakindustrie moeten nog te vaak wijken naar andere gemeentes. (foto: Jesper Neeleman)
Op het bedrijventerrein Technopolis verrijzen mondjesmaat steeds meer bedrijven, maar bedrijven in de maakindustrie moeten nog te vaak wijken naar andere gemeentes. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Delft heeft te weinig toplocaties

DELFT - Delft behoort niet tot de top 50 beste economisch presterende gemeenten, zo blijkt uit de mindmap-column van Hans Buskes op pagina 29 van deze krant, gebaseerd op onderzoek van het Delftse Bureau Louter.

Door: Jesper Neeleman

Gelet op arbeidsplaatsen, aantal starters en de aanwezigheid van locaties waar veel geld wordt verdiend, neemt de Prinsenstad een bescheiden 97ste plaats in. Ook ontbeert het Delft aan toplocaties met hoge toegevoegde waarde. Zo neemt de binnenstad een bescheiden 190ste positie in. Buskes noemt in zijn column als redenen onder meer de sterke concurrentie in de regio, het tekort aan geschikte maakruimte voor startups die volwassen worden en de achterblijvende werkgelegenheid.

Tekort aan ruimte
Ook VNO NCW Delft-voorzitter Joris Kleinveld en MKB Delft-voorzitter Jeroen Heemskerk merken dat in Delft een tekort aan ruimte voor bepaalde bedrijven is, vooral die in de maakindustrie werken. Ja, er zijn talloze nog lege kavels op het terrein Technopolis, maar dit stuk grond van de TU Delft. Die wil hier alleen aan de TU gelieerde bedrijven. Daardoor moet Delft nog te vaak met lede ogen toezien hoe technostarters vanuit YES!Delft, na een vliegende start in Delft, hun bedrijven in andere gemeentes voortzetten. "Dit zijn vooral bedrijven in de maakindustrie die ruimte nodig hebben voor hun productie", weet Joris Kleinveld. Dat merkt ook Jeroen Heemskerk. "De maakindustrie komt in Delft ruimte tekort", weet Heemskerk. "Delft zit echter wel aan de grenzen van haar grenzen. We zijn aan alle kanten ingesloten door onze buurgemeenten." Het gebied van en rond de Schiehallen zou voor bedrijven in de maakindustrie perfect zijn om zich te vestigen, vinden beide voorzitters. In plaats van ruimte voor bedrijven, wil Delft hier juist ruimte creƫren voor woningbouw.
Heemskerk en Kleinveld kunnen zich verder niet helemaal vinden in de conclusies van Bureau Louter. "We hebben een binnenstad en een technologisch cluster die goed werken", zegt Kleinveld. "Beiden zit groei in. De Delftse banenmotor draait in mijn beleving momenteel op volle toeren. Het kan niet anders dan dat dit een keer in de cijfers zichtbaar wordt. Is het niet nu, dan wel volgend jaar." Ook Heemskerk heeft niet het idee dat de Delftse economie in een enorme dip zit. Ja, Delftse ondernemers hebben onder meer door de Spoorzone wat klappen te verduren gehad. "Daar is veel tijd, geld en energie in gaan zitten." Tijd, geld en energie die door ondernemend Delft dus niet in andere zaken is gestoken. Maar is het hopeloos? Beslist niet. "We komen er positief uit Je kunt je afvragen wat de waarde is van zo'n lijstje. We moeten ons er niet door laten opjagen. Maar met de verzachtende omstandigheden in ogenschouw nemend moeten we zeker ook niet lui worden."
Joris Kleinveld is bij met de ontwikkeling van een economic developement board in de stad. Dit zal er, verwacht hij, straks voor zorgen dat de juiste mensen elkaar nog beter leren kennen en bedrijven en initiatieven zich nog beter gaan ontplooien. "Het gaat in Delft relatief goed, maar we kunnen er nog meer uithalen", stelt Kleinveld. Een stip aan de horizon kan uitkomst bieden. "We moeten een concrete doelstelling hebben. Bijvoorbeeld: we willen twee keer zoveel werkgelegenheid in 2040. Zo geef je je acties vorm."