Martien Beenen kijkt naar 'zijn' tuin, die zich op gemeentegrond blijkt te bevinden. (foto: Jesper Neeleman)
Martien Beenen kijkt naar 'zijn' tuin, die zich op gemeentegrond blijkt te bevinden. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Bewoners Kalfjeslaan voelen zich om de tuin geleid

DELFT – Bewoners van de Kalfjeslaan werden onlangs onaangenaam verrast. Plots plofte bij hen een brief van de gemeente Delft op de mat. Hun voortuintjes bevinden zich op gemeentegrond. Willen ze dit stuk grond in bezit krijgen, dan mogen ze ervoor in de buidel tasten.

Door: Jesper Neeleman

Irene Groeneweg is Kalfjeslaanbewoonster van het eerste uur. Haar was bekend dat haar voortuin grond van de gemeente is. Veel buren wisten dat niet. Haar verbazing is er niet minder om. Ze woont er sinds de woning werd opgeleverd, in 1980. Omdat er in de 13 vierkante meter voor haar woning kabels en leidingen bevonden, bleef dit gemeentegrond. Gemeente Delft zorgde voor beplanting en onderhield dit. Maar al gauw kwam hier de klad in. Totdat bewoners bijna bewapend met machetes hun voordeur moesten bereiken. "Het was hier verschrikkelijk. Ik heb de gemeente toentertijd, halverwege de jaren '80, nog een brief gestuurd", blikt Groeneweg terug. "Hierin heb ik ze verzocht hun onderhoudsplicht na te komen." De brief was niet zonder gevolg. Er kwamen twee mannen. Ze snoeiden de struiken weer binnen de perken. Het groenafval dat achterbleef, mocht Groeneweg zelf opruimen. Ze was het zat. Dus deed ze wat veel buren ook al deden: ze maakte zelf maar wat moois van de tuin. Onderhoud besteedde ze uit aan hoveniers.
Anno 2017 liggen alle tuintjes van de bewoners er keurig bij. Iedereen blij. Totdat de brief van de gemeente kwam. Die heeft recent onderzocht waar in Tanthof gemeentelijke grond door inwoners wordt gebruikt. Dat is aan de Kalfjeslaan het geval. Maar: ze mogen het kopen. Voor de 13 vierkante meter grote tuin van Groeneveld, komt dit neer op een bedrag van 400 euro, exclusief 500 tot 1000 euro aan bijkomende kosten voor notaris en kadaster. Het voelt als stank voor dank. "Ik heb 25 jaar langs op eigen kosten gezorgd voor beplanting en onderhoud." Martien Beenen woont even verderop. Al twintig jaar. "En al die tijd heb ik niet geweten dat onze voortuin gemeentegrond is. Ik heb de koopakte er nog op nageslagen, maar er stond niets in over de voortuin." Ja, die voortuin is inderdaad van de gemeente, beseft hij nu. "Maar wat dan wel weer vreemd is, is dat er al die tijd nooit iemand van de gemeente is geweest om te vragen of ze iets konden betekenen in het onderhoud. Of om te vragen wat er toch op hun stukje gemeentegrond is gebeurd. Opeens was er die brief. Belachelijk."
Groeneweg weet wel waarom die brief er opeens is. "Het is duidelijk. Delft komt geld tekort. Dus zitten ze zich suf te denken hoe ze aan geld moeten komen. En wat hier gebeurt, dat is puur geld binnenharken." Groeneweg en Beenen weten nog niet of ze de grond wel kopen of huren, want ook dat is mogelijk. "Er zijn nogal wat addertjes onder het gras", zegt Groenweg. "Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de leidingen die hier in de voortuin liggen? Wat als hier wat mee aan de hand is? We moeten binnen vijf weken laten weten of we de tuin willen kopen, daarna kan de totaalprijs worden berekend. Waarom nu niet? En wat als we het helemaal niet kopen of huren. Gaat de gemeente het dan weer beplanten en onderhouden?"
Een woordvoerder van de gemeente laat weten deze - en meer vragen van Delft op Zondag - vanwege vakantie later deze maand pas te kunnen beantwoorden.